Rustgevende bossen en vijvers in Houthalen-Helchteren

Staalblauwe lucht, stralend zonnetje, geen zuchtje wind. Dat was dus een ideaal weer om weer op pad te gaan. Vele wandelaars waren eveneens deze mening toegedaan, want het was zoeken naar een parkeerplaatsje aan de Plas. Wandelclub Samen Uit Samen Thuis organiseerde er vandaag hun Midden Limburg Tocht. Er kon een keuze gemaakt worden tussen 8 verschillende afstanden. Bij vertrek was het al dadelijk genieten van een prachtig uitzicht over de Plas.

Een recreatiepark met vijver van 20 ha en een zandstrand. Daarna ging het via een mooi rustig bos richting Kelchterhoef; een natuurgebied en recreatiedomein met als bekendste troef de Abdijhoeve Kelchterhoef. De naam van het gebied is afkomstig van het middeleeuwse Calechtre (landbouwbedrijf). Na een 5-tal km stappen kwam de rustpost in zicht. Voor de grotere afstanden waren er lussen voorzien richting Hengelhoef, de natuurgebieden Tenhaagdoornheide en de Teut. Het parcours leidde de wandelaars eerst langs het vakantiedomein Hengelhoef met een prachtige vijver.

De tocht ging verder over kronkelende bospaden om even later te kunnen genieten van de heerlijke rust langs een aantal visvijver. De stilte en de rust is hier alom aanwezig. Het lijkt wel of de wereld even stilstaat. Hier en daar verschijnen er voorzichtig ontluikende blaadjes aan bomen en struiken en een roodborstje zingt zijn eerste lenteliedje.

Na een tweede maal te rusten maken de wandelaars kennis met het natuurgebied Tenhaagdoornheide, dat ongeveer 360 ha groot is. Sinds 1986 grazen er schapen in 2 grote omrasterde begrazingsblokken van ongeveer 60 hectare. In deze rasters lopen ongeveer 260 dieren. De paden doorheen de begrazingsblokken zijn voor wandelaars toegankelijk via klaphekjes. Na dit prachtige natuurgebied komt het golfterrein in zicht. Mooi om van op afstand te zien, maar niet toegankelijk voor outsiders.

DSC_8883DSC_8891

Nog even flink doorstappen om deze prachtige wandeling af te sluiten met een welverdiend stukje taart of een heerlijk fris biertje. Wandelclub SUST maakte er weer een onvergetelijke mooie tocht van. Proficiat aan al de medewerkers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise