Puike natuurtocht Roosdaal

Puike Lentetocht Roosdaal

Gezien het zeer beperkte aantal wandelingen in mijn omgeving ging het eens richting Vlaams-Brabant. Afspraak in Roosdaal voor de Lentetocht van de Pajotten Hekelgem. Mooi weer voorspeld, de benen kriebelden al. Ik zou ervan genieten en het op mijn gemak doen, daarom opteerde ik voor de 15 km met rustplaats in Ons Huis in Pamel.

De Vlaams-Brabantse gemeente Roosdaal telt ruim 11.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 21,7 km². De gemeente ligt ten westen van Brussel in de groene rand en behoort tot het agrarische Pajottenland. Roosdaal is bekend om zijn fruitteelt, met name de aardbei en de framboos. In Pamel bevindt zich overigens ook het Provinciaal Proefcentrum voor kleinfruit. Pamel is een kern van Roosdaal en daar was na 7 km de rustpost gevestigd.

Roosdaal ligt in het Pajottenland, dat gekend is voor zijn leembodem. In Pamel heeft zandleem de bovenhand.  Kenmerkend voor de streek is het licht heuvelachtige en landelijke karakter, waardoor het soms als bijnaam het Toscane van het Noorden’ wordt gegeven. Dat valt te merken tijdens de tocht: de vergelijking is wat overdreven mij lijkt, maar toch heeft het er iets van meegekregen. Er wordt ons heel wat onverhard ons onder de voeten geschoven, allemaal mooi aan elkaar geregen.

In Liedekerke zijn er drie natuurgebieden: De Valier, de Pamelse meersen en de Palitsebeekvallei. De laatste twee zijn we langsgekomen. Het natuurgebied De Pamelse Meersen is een natuurlijk overstromingsgebied dat gedeeltelijk op het grondgebied van Roosdaal ligt. De Palitsebeek slingert zich als een groen lint doorheen het omringende landbouwgebied. Wegens zijn bijzondere natuurwaarden werd het opgenomen in het Vlaams Ecologisch Netwerk. De flora is in de lente een lust voor het oog, ook mijn camera lag steeds op vinkenslag. Langs smalle boswegegeltjes gaat het terug naar Ledeberg. Einde van een afwisselende en verrassende landelijke tocht doorheen het Pajottenland. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere