Uitgestrekte bossen op de Koerselse Heide

Wandelclub Paul Gerard organiseerde vandaag haar jaarlijkse Paul Gerard tocht als eerbetoon aan hun oprichter. Koersel, een deelgemeente van Beringen, is erg bosrijk. Op deze wandeldag liet de parcoursmeester je kennismaken met dit gebied. Vertrekken kon je in de voetbalkantine De Weerstand. Na eerst een tijdje door het bewoond gebied te wandelen kwam je via een bosweggetje al vlug aan de rustplaats ’t Lokaalke.

Van hieruit kon je een keuze maken tussen de verschillende afstanden. Als je keuze viel op de 16 km of 20 km, maakte je een lus van 8 km die hoofdzakelijk over de Koerselse Heide liep. Van de 14e tot de 19e eeuw was dit heidegebied van levensbelang voor de Kempische boer. Hout sprokkelen, brem snijden voor bezems en heide kappen waren dagelijkse bezigheden. Ook werden op de heide  bijenkorven geplaatst. De herders trokken naar de heide met hun schapen, die wol en vlees leverden voor de boeren. Als wandelaar werd je kris kras over smalle en brede bospaden geleid.

Een paar wandelaars maakten me er attent op dat ze opgeschrikt werden door een aantal everzwijnen die hun wandelpad overstaken met veel geraas, hetgeen op klaarlichte dag zelden gebeurt. Jammer, maar mij gunden ze niet het genoegen om voor mijn lens te poseren. Het everzwijnenbestand vormt stilaan een probleem in deze gebieden. Er wordt gecontroleerd jacht op gemaakt om het bestand in te dijken. Het parcours ging deels verder door militair gebied.

Soms kon je zien hoe hier aan bosbeheer gedaan wordt. Het pad lag er bij tijd en wijl verweerd bij door de zware machines die bomen rooiden. Na een tweede maal gerust te hebben ging het via een klein bospad en een aantal straten terug naar de start. Hier was het een drukte van jewelste.

Wandelclub Paul Gerard kon terugblikken op een groot aantal deelnemers die met open armen ontvangen werden en met graagte voorzien werden van spijs en drank. Dank voor deze goed verzorgde organisatie, prachtig parcours en vriendelijk onthaal.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise