Winderige Lentetocht vanuit Oostende

De Keignaerttrippers uit Oostende starten vandaag hun wandeljaar, met hun jaarlijkse ‘Lentetocht’, startend vanuit Duin en Zee. Wist je het dat deze wandeling in 2021 de Regionale Wandeldag West-Vlaanderen zal worden, maar dat is pas over 2 jaar. Dus eerst over vandaag.

We zijn vertrokken, door de sterke wind die het een pak frisser maakt dan gisteren, richting het Fort Napoleon dat echter gesloten is wegens renovatie. Het fort wordt geflankeerd door de Lange Nelle, nog één van de 3 werkende vuurtorens aan onze Belgische Kust. Het havengebied waar we nu doorwandelen heeft niet meer de functie van vroeger, waar de vele vissersboten aangemeerd waren als de vele viswinkeltjes bij de vismijn. Nu moeten zij plaats maken voor de luxueuze hoge appartementsblokken als jachten.

Beukend tegen de wind in wandelen we naast het strand terug de startzaal binnen die vandaag ook als 1ste rustpost dient. Terug het stukje van daarnet opzoekend wandelen we naar Bredene aan Zee. We wandelen onder het tunneltje van de trambaan door, op weg naar Bredene Sas met zijn vele gevel-schilderijen. Hier is de tweede rustpost die voor sommige afstanden meermaals wordt aangedaan.

De 2 grote afstanden leggen hier een plaatselijk lusje af waar de grootste zelfs nog verder wandelt naar Vosseslag ( De Haan) vooraleer langs de campings terug te wandelen naar de rustpost. Even voorbij de geassisteerde ‘Breedeendje’ Nukkerbrug staat een gedenksteen ter nagedachtenis van de waterramp veroorzaakt door de springvloed van februari 1953. Een groot deel van de lagergelegen saswijk werd overspoeld. De Kreekdijk die leidt naar de visserijschool ligt pal naast de Spuikom, het walhalla voor de watersporters alsook de oesters.

Rondgewandeld rond het grote meer rest er ons nog een passage door de achterliggende wijk met hun volkstuintjes vooraleer we terug arriveren in de startzaal. Met een opkomst van 1565 wandelaars kunnen de Keignaerttrippers tevreden terugblikken op hun organisatie.

Verslag : Birger Coullier

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Birger Coullier