Meetjesland

Bevallige Reigertocht Lovendegem

Lovendegem is een plaats en voormalige gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Lovendegem ligt in de regio Meetjesland en heeft een totale oppervlakte van 19,48 km² en telt ruim 9.000 inwoners. Op 1 januari 2019 is de fusiegemeente Lievegem ontstaan die naast Lovendegem de andere deelgemeenten Zomergem en Waarschoot omvat. De nieuwe gemeente telt circa 26.000 inwoners. Wegens andere verplichtingen beperkte ik mijn tocht tot 12 km met rustpost in Tempelhof na een kleine 7 km.

Wie Meetjesland zegt heeft het over een landelijke regio, sinds 1998 erkend als Regionaal Landschap. Wandelen in Lovendegem is derhalve vooral een natuurbeleving ofschoon de gemeente ook enkele bezienswaardigheden bezit die we tegenkwamen onderweg: kasteeldomein Dons de Lovendegem (1641), de monumentale Kasteeldreef met dubbele rij eiken, het gemeentehuis met pleintje, de Sint-Martinuskerk, kasteel Diepenbroeck. Indien meerdere uitleg gewenst, klik op de onderstreepte woorden.

Er was een strakke wind en het voelde wat koud aan maar met de aangepaste kledij was het toch aangenaam wandelen. Vele paadjes, al dan niet onverhard, langs de velden en tussen de huizen konden uitermate bekoren. Opvallend hoeveel onverharde wegen zich hier nog bevinden in een hoofdzakelijk landelijke omgeving. De parcoursbouwer had er een zeer aangenaam geheel van gemaakt, vol afwisseling. Goede bepijling, verzorgde rustposten en vriendelijke bediening maakten er een aangename tocht van. Het Meetjesland is vlak maar heeft een aantrekkelijke uitstraling wat het wandelen aangenaam maakt. Dank aan de organiserende club voor een vlekkeloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere