Rondom Ruiselede

Voor de start van Rondom Ruiselede kozen de Molenstappers voor het Cultureel Centrum op het Polenplein. Een wegel stuurde de wandelaars naar het industrieterrein dat voor een groot stuk doorkruist werd. Na het industrieterrein volgde een woonwijk om daarna, na nog een stukje industrie, een volgende dreef te bewandelen. Deze dreef bracht de wandelaars, na 5,6 km, naar de eerste rustpost in het Chirolokaal. Daar werd door de club een gratis koffie of met koek aangeboden, een mooi gebaar.

Ruiselede wordt als plaatsnaam in het jaar 1106 in een akte vermeld als Rusleda. In deze akte van de Sint-Bertijnsabdij blijkt dat de abdij het recht had de pastoor van Ruiselede te benoemen.
Na deze eerste rustpost gaat het voor een stuk door het centrum om dan, na 2,3 km, de tweede rustpost te bereiken. Deze bevond zich in een kantine in het sportcomplex.

Onderweg staan ook veel kapelletjes, het ene al mooier dan het andere. Naast kapelletjes is ook de Rysselendemolen steeds te zien in het landschap.  De molen werd gebouwd in 1767 in opdracht van Frans David. Oorspronkelijk was dit een houten staakmolen. In 1855 besloten zijn erfgenamen op dezelfde plaats een bakstenen bergmolen op te trekken. Daarna wisselde de molen een paar keer van eigenaar en vanaf 1926 werd de molen weer veel gebruikt. In 1969 kwam de molen in bezit van een kunstenaar afkomstig uit Kuurne die de molen inrichtte als woning en atelier. Paul Van Gierdegom nam de molen over in 1999. Op 17 mei 2014 eindigde de voltooiing van de herstellingswerken en renovatie na de inhuldiging van de molen.

De laatste 7 km gingen volledig door landelijk gebied, met rustige wegen en enkele mooie dreven. Terug in de startzaal kan men nog genieten van lekkere verse pannenkoeken.

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Josiane Questroy