Bursitiatocht in Burst

Voor de start van de 18de Bursitiatocht koos wandelclub Land van Rhode voor het Parochiaal Centrum St. Martinus. Er heerst al een gezellige drukte in de startzaal en het weer valt mee. Het wordt weer een mooie wandeldag.
Het Oost-Vlaamse Burst is een deelgemeente van Erpe Mere en ligt in de Denderstreek. In 1846 telde het dorp 125 boerderijen, waaronder enkele grote. Toentertijd waren er in het dorp onder andere een korenwindmolen, drie brouwerijen en drie stokerijen. Rond het begin van de 19de eeuw telde het dorp 304 inwoners, aan het begin van de 20ste eeuw was dit aantal gestegen tot 963.

Al vlug na de start wordt de drukte achter ons gelaten en komen we in de mooie landelijke omgeving terecht. Het is genieten van al het nieuwe leven. Bloeiende bomen, fris groen gras, jonge dieren, de lente is duidelijk in het land. Er wordt gewandeld langs prachtige dreven en een enkele asfaltweg, om de rustpost te bereiken in Aaigem.

Na de rust wachten ons nog meer mooie dreven en wegels en prachtige verzichten. Het is een prachtige, licht glooiende omgeving.
De naam van Burst werd voor het eerst gevonden in een oorkonde van de Sint-Pietersabdij in Gent. In dit document uit 1042 werd vermeld dat het dorp Burste gelegen lag aan een gelijknamige rivier, de Bursitia juxta fluviolum Burste. Pas een eeuw later, in 1151, werd Burst voor het eerst onder de huidige naam genoemd. Daarnaast werd het dorp in de daaropvolgende decennia als Borst, Bost en Bust in enkele documenten genoemd.

Het was genieten van een prachtige wandeling in een mooie, rustige omgeving.

Klik hier voor de fotoreportage van Josiane Questroy