Gavere, prinsdom aan de Schelde

Een voetbalclub die één keer per jaar een wandeltocht inricht, het kan. Dat bewijst de Koninklijke Fusie Club Gavere-Asper reeds voor de 22e maal. Dit wandelevenement kreeg de naam Friekietocht. De naam friekie komt uit de voetbalwereld, hoe kan het ook anders. Het is een dialect dat vroeger door de toeschouwers geroepen werd als de doelman te ver van het doel liep met de bal in zijn handen. Ook hun clubblad draagt de naam Friekie.

Startplaats van deze wandeltocht is de kantine in Gavere. Voor het tweede jaar op rij staat er een 50-km tocht op het programma, waarvoor een 100-tal moedige stappers afzakten naar de voet van de Vlaamse Ardennen. Om de verschillende omlopen uit te stippelen werd gebruikt gemaakt van pijltjes met een verschillend kleurtje.
De blauwe pijltjes trokken richting Asper, de rode maakten een lus in en rond Gavere, de gele bepijling was een lus richting Dikkelvenne, de groene trokken richting Semmerzake en terug. In Semmerzake kon men een lus van bijna 10 km erbij nemen, hiervoor werden oranje pijltjes gebruikt. Een hele opgave als je het mij vraagt. Wie alle kleuren wou aandoen kwam dus aan 50 km. Net iets teveel voor mij en ik opteer voor de lus richting Semmerzake met de plaatselijk lus.

Bij de inschrijving werd de wandelaars een bonnetje aangeboden voor een jenever of een appel. Ik volg vandaag een stuk van de Slag bij Gavere wandelroute.  Een slag in het water. Zo kan je de Slag bij Gavere (1453) wel noemen. In de drassige Scheldemeersen vocht het Gentse volksleger een ongelijke strijd met de troepen van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Verharde wegen en mooie dreven brengen de wandelaars naar de kantine van Semmerzake. Van hieruit volgt een schitterende lus met prachtige stukken natuur zoals het Domein Kriephoek langs een Scheldearm. Hierna volg ik er het jaagpad, het is zalig, uitkijkend op de prachtige ontluikende natuur van de uitgestrekte Scheldemeersen. Het jaagpad aan de Schelde deelden we met vele fietsers. De ronde van Vlaanderen heeft ook vandaag vele wielertoeristen naar buiten gelokt.

7

Ik stap nog voorbij een opvallende koepel. Onder deze koepel bevindt zich de radar van het Air Traffic Control Center (ATCC). Hiermee controleren de luchtverkeersleiders permanent het militaire luchtverkeer in België. Bij het binnenwandelen van Gavere stap ik nog voorbij het burchtmonument. Dit is een herinnering aan de oude waterburcht die met de Slag bij Gavere door Filips de Goede (1419-1467) en zoon Karel werd bezet.

Het was vandaag genieten van het verrassende Scheldelandschap met zijn eindeloze meersen en kouters, zijn populierenrijen, zijn weidse vergezichten en afgesneden riviermeanders. Dikke proficiat aan de organisatie, de vele wandelaars hebben genoten van jullie prachtige friekietocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton