Durmevallei

Groene Durmetocht Waasmunster vol afwisseling

Waasmunster is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen aan de Durme, tussen Antwerpen en Gent. Waasmunster maakt deel uit van de toeristische regio Waasland. De gemeente telt ruim 10.500 inwoners. Ik had niet de plaatswijziging op de site opgemerkt maar de marspijlen brachten mij toch zonder problemen naar de startplaats. Nadeel was wel dat het Molsbroek ontbrak in de tocht.

DSC_2699

Mijn tocht van 12 km bestond uit twee delen met rustpost in Sombeke (op onderstreepte woorden klikken voor meer uitleg). Het was een éénmansrustpost (café) voor de drie grootste afstanden. De andere rustpost was gesitueerd in de startzaal waar een lus moest afgelegd worden. Het eerste deel was een mengeling van banen met residentiële woningen afgewisseld met talrijke onverharde paden en veel groen. Stukjes van het Gerstekotpad en Edm. Verstraetenpad zaten in het parcours verwerkt. Niet makkelijk voor de parcoursbouwer om er een aangenaam geheel van te maken dat geen ogenblik verveelde.

Het tweede deel van 6 km was een exploiratie van de Durmevallei. Eerst was er de passage in de Lia-tuin, een verademing. Het jaagpad is er voor iedereen was er te lezen op de weg maar vandaag was het aan de wandelaars. De Durme is een zijrivier van de Schelde, amper 26 kilometer lang. Ze ontstaat in Eksaarde, op de plaats waar Moervaart en Zuidlede elkaar ontmoeten en mondt uit in de Schelde in Tielrode. Oorspronkelijk was de loop van deze rivier veel langer. Er waren problemen met de afdamming van de stroom in de loop der jaren. Er werd een nieuwe visie ontwikkeld. Op dinsdag 25 september 2018 werd een charter ondertekend voor een globale visie op onthaal en ontsluiting voor de Durmevallei. De tocht was een interessante brok pure natuur om van te smullen. Het was ook genieten van de lentefauna. De tocht eindige met een doortrek van het Kasteelpark met zicht op kasteel Blauwendael.

Dank aan wandelclub De Durmestappers voor deze boeiende en aangename verkenning van de Durmevallei; Het was een feilloze organisatie. Dank ook voor de vriendelijke ontvangst.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere