Tussen Maas en Zuidwillemsvaart te Uikhoven

De club De Heikrekels van Maasmechelen organiseert vandaag een wandeltocht in de Maasvallei te Uikhoven, (in ’t Maaslands dialect Ukeve) deelgemeente van Maasmechelen. Het vertrek is in ’t Sjeurke, dialect voor ’t Schuurtje, een vrij nieuw complex verbonden aan een sportzaal. We zijn reeds  vroeg op de afspraak en het is er bijgevolg nog vrij rustig.

DSC_9482

Uit de verschillende lussen die ons aangeboden worden kiezen we als eerste het parcours van 7 km. Na enkele straatjes komen we in het groene gebied, waar het ons opvalt dat ook hier aan fruitteelt gedaan wordt. Vooral perelaars staan prachtig in de bloei. Het pad loopt dan naar het kanaal, de Zuidwillemsvaart, dat we oversteken en zo Oud-Rekem bereiken.

Dit dorp werd in 2008 door Toerisme Vlaanderen uitgeroepen tot mooiste dorp van Vlaanderen. De pijltjes leiden ons niet echt door het hart van dit dorp, maar na enkele indrukken van het kasteel d’Aspremont-Lynden en andere historische gebouwen vervolgen we de tocht en steken weer het kanaal over.

We passeren een agrarisch gebied en bereiken na enige tijd de oevers van de Maas. Een poosje over de winterdijk wandelend krijgen we een mooi zicht op deze snel stromende rivier. Zo komen we terug in de vertrekzaal waar we ons tegoed doen aan een versnapering om daarna de lus van 8 km aan te vatten. Al dadelijk bevinden we ons in een groen agrarisch gebied met velden en ook weer veel perenboomgaarden die een mooie witte kleur verspreiden tussen het jonge  frisse lentegroen. Men zou kunnen zeggen dat de Haspengouwstreek hier beconcurreerd wordt.

Na enige omzwervingen brengt de parcoursmeester ons weer bij de oevers van de Maas en met de snijdende Noordoosten wind in de rug is het hier zalig wandelen en genieten van de voorjaarszon. Het paraderen langs de Maas is een belevenis op zich, watervogels allerhande, vogelgefluit, een konijntje dat zich verschrikt, een veerpontje om fietsers en wandelaars over te zetten naar Nederland, mooie wandel- en fietswegen, iedereen komt hier aan zijn trekken.

Enige stappen verder komen ook wij aan onze trekken in de vertrekzaal waar we genieten van een lekker stuk Limburgse taart en een lekker Abdijbiertje. Proficiat aan bestuur, uitpijlers en medewerkers van De Heikrekels om de wandelaars zo’n prachtige tocht te bezorgen. Misschien is deze tocht wel een weekend-tocht waard.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise