Stad Gent

Onverharde paden in Drongen

Drongen is een Oost-Vlaams dorp aan de Leie en de grootste deelgemeente van provinciehoofdstad Gent. De startplaats was in Luchteren, een parochie in Drongen met een 1000 inwoners, een landelijk gehuchtje zeg maar. In de parochiezaal waren de medewerkers van Wandelclub I.P.A. België al druk in de weer. Ik maakte mij op voor de 12 km.

In Luchteren zijn weinig bezienswaardigheden. Wel het vermelden waard is De Campagne (klik voor meer uitleg). In het begin van de tocht ben ik het kasteel voorbijgekomen.

2019-04-11 Drongen-028

Op natuurgebied is Luchteren een verademing maar blijkbaar is deze streek minder gekend bij de wandelaar. Er lopen door Luchteren een aantal aantrekkelijke weggetjes, waaronder een handvol zogenaamde trage wegen, die een droom zijn voor de wandelaar. Gedurende de ganse wandeling waren er weidse uitzichten. Na 5,5 (?) km kwam de rustpost eraan, Basisschool Vuurtoren met een verzorgde zaal met voldoende ruimte in het centrum van Drongen. Dit was de tweede startplaats maar qua parkeren ook moeilijk (blauwe zone).

Het met linden beboomde Drongenplein (beschermd sedert 1998 en sinds enkele maanden heraangelegd) is het hart van de oude dorpskern met enkele bezienswaardigheden. Daarna ging het weer verder langs veel onverharde paden tussen de velden en weiden, bredere onverharde wegen, bosgedeelten, grote vijver. Intussen genoot ik ten volle van de witte en roze bloesems, de vele veld- en andere bloemen.

Zo kwam een einde aan een zeer genietbare landelijke wandeling aan de uitkant van Gent. Ik durf het een droomparcours noemen, ook voor mij een aangename verrassing. Minpunt was de minder geslaagde organisatie: weinig marspijlen, de wat zuinige uitpijling onderweg, onjuiste afstanden (?), startplaatsen met al te weinig parkeermogelijkheden. In ieder geval dank aan de organiserende club voor een droomparcours en een aangename dag in Luchteren.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere