Waarom je van bewegen gelukkig wordt!

Heb je wel eens moeite om te gaan bewegen of sporten? Bewegen maakt je immers gelukkig. Hoe zit dit nu precies? Zes redenen waarom bewegen je gelukkiger maakt.

1. Je maakt ‘geluksstofjes’ aan

Als je aan het bewegen bent, komen er in je hersenen stoffen vrij. Deze stoffen noemen we ook wel gelukshormonen. Endorfine en dopamine zijn de bekendste. Deze stoffen zorgen voor een fijn gevoel en verminderen stress en pijn. En het mooie is: ze ontstaan tijdens het bewegen, maar ook nog in de uren daarna. Je gelukzalige gevoel houdt dus nog een tijdje aan. Voor een ideale hoeveelheid gelukshormonen moet je ongeveer een half uur in een rustig tempo bewegen. Wandelen is dus perfect.

2. Je kan beter slapen

Bewegen is positief voor je nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die sporten over het algemeen sneller en ook dieper slapen. Door je overdag in te spannen, komt je lichaam ’s nachts beter tot rust. Let er wel op dat je niet vlak voordat je naar bed gaat nog intensief beweegt. Hierdoor kom je juist moeilijker in slaap, omdat je hartslag en lichaamstemperatuur na inspanning nog een tijdje hoger zijn dan normaal.

3. Je hebt minder stress

Tijdens het bewegen ben je even helemaal gefocust op iets anders dan op je zorgen of negatieve gedachten. Vooral buiten heb je veel afleiding: de route die je loopt, de natuur, de wind. Niet voor niets zeggen veel mensen dat ze sporten ‘om hun hoofd leeg te maken’. Na bijvoorbeeld een wandeling kom je met een fris hoofd weer thuis.

4. Je ontmoet (nieuwe) mensen

Sporten of bewegen zorgt ervoor dat je andere mensen ontmoet. Sociale contacten roepen over het algemeen een gelukkig gevoel op. Zelfs als je alleen gaat wandelen, kan je andere wandelaars tegenkomen met wie je een babbeltje kan maken. Of ga in groep wandelen. Je kan elkaar motiveren, het is gezellig en misschien houd je er zelfs wel een mooie vriendschap aan over.

5. Je vergroot je zelfvertrouwen

Heb je de geplande training volbracht? Is het je voor het eerst gelukt om bijvoorbeeld 10 kilometer achter elkaar te lopen? Of kan je dat heuveltje nog een keer extra omhoog? Dan mag je trots zijn op jezelf! Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, kan je steeds nieuwe doelen halen. Dit vergroot je zelfvertrouwen.

6. Je wordt fitter

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, word je steeds fitter. Je conditie wordt beter en je hebt meer energie. Dat geeft een goed gevoel toch? (Bron: fitstap.nl)

Wil jij ook beginnen met wandelen, zet de eerste stap naar één van onze georganiseerde wandeltochten. Iedereen is welkom.
Surf naar www.walkinginbelgium.be voor meer info. 

About the author

%d bloggers liken dit: