Heerlijk wandelen langs de Golden River

Lauwe, deelgemeente van stad Menen en gelegen aan de Leie vormde op vrijdag 12 april het decor van de jaarlijkse Leietocht, een organisatie van wandelclub de 12 uren van Lauwe. De naam van de vereniging berust op het feit dat in de beginjaren een 12 uren walk was gekoppeld aan de club.  Liefhebbers van het lange afstandsgebeuren konden er 12 uren doorlopend stappen voor het meest aantal kilometers. Een vorm van  sportief wandelen in feite, doch de happening berust inmiddels al lang in de clubannalen. De leuze van deze deelgemeente is: Lauwe Leeft. Lauwe is vooral bekend om zijn 21 juli-feesten, inclusief straattheater en vuurwerk, waar jaarlijks heel veel volk op afkomt.

De overheerlijke geur van vers gebakken Brusselse wafels overheerst reeds in de vroege ochtend de startlocatie, moeilijk daar aan te weerstaan , maar ik besluit toch te wachten tot na de wandeling. Lauwe, deels liggend aan de Leie speelde in de 19e en begin 20e eeuw een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vlasnijverheid.  De Golden River zoals de Leie alhier wordt genaamd was bezeten van vlasrootbakken en de omliggende Leiemeersen waren ingekleurd met typische vlaskapelletjes.

Na een rustige aanloop doorheen enkele woonwijken stuurt de parcoursmeester de wandelaars door het ontluikende landschap, de geurende  bloesems, enkele hoogstammen, struikgewas en voorjaarskleuren. Bijna 3 km stap ik langs de Leieoever richting Wevelgem waar een rustpost is voorzien vlakbij de Sint-Theresia van het Kind Jezuskerk. Hier maken de 21-km stappers een lus richting het Deutscher Soldatenfriedhof 14-18, gelegen deels grondgebied Wevelgem, deels Menen.

DSC00224
Ik hou het kort vandaag en maak mij op voor de laatste 7 km richting Lauwe. Er wordt de wandelaars een stuk van de Guldenbergwandelroute voorgeschoteld en ik stap nog een stukje langs het jaagpad naast de Leie richting finish. Het was duidelijk dat het paasvakantie is, ook enkele jongeren waren van de partij  op deze vrijdagtocht. Een dikke pluim voor alle medewerkers van wandelclub De 12 uren van Lauwe alsook proficiat aan de parcoursmeester voor deze goed bewegwijzerde wandeltocht. Voorzitter Marnix Vancauwenberghe was best tevreden met een opkomst van iets meer dan duizend wandelaars. Het was vandaag een zeer genietbare tocht waarbij het onderste uit de kan werd gehaald om er een mooie wandeling doorheen de groene Leiestreek van te maken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere