Battel tussen Zenne en Dijle

Battel, een gehucht van Mechelen met de allures van een dorp. Verscholen in het groen aan de Leuvense vaart, organiseerde De Vaartlandstappers er hun Lentetocht. We startten vanuit het parochiecentrum Ons Huis aan de Battelse Bergen. De wandelaars  hadden de keuze aan wandelafstanden van 7 tot 28 km. Wij kozen voor een trip van 21 km. We starten in de richting van de Dijle. Het parcours stuurt ons eerst door een paar centrumstraten, vooraleer we de Dijle bereiken. Verder stappend langs de oever van de Dijle in de richting van Mechelen, de toegangspoort van de allermooiste plekjes van deze streek. “Het regionaal Landschap Rivierenland”. Even verderop mogen we gaan rusten.

Na rust volgt een passage langs het kanaal Leuven-Dijle. Even verderop bereiken we het ca 50 ha grote Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, de groene uitlaatklep van Mechelen. We doorkruisen dit prachtige park. Verder stappend bereiken we het natuurgebied Robbroek. Een typisch rivierenlandschap, boordevol waterminnende planten en dieren. Moerasvegetaties, vochtige graslanden, elzenbosjes en open water wisselen elkaar af. Tot groot jolijt van allerlei amfibieën en moeras- en rietvogels. Intussen mogen we gaan genieten van een welverdiende rust.

Na de koffie beginnen we aan de laatste lus van ca 8 km. Even een korte passage langs het kanaal Leuven-Dijle voordat we terug in het natuurgebied van Den Battelaer-Thiebroekbos belanden. Een merkwaardig valleigebied gelegen vlakbij het Zennegat. Het landschap is cultuurhistorisch gezien zeer waardevol. Eeuwenlang werden de weilanden hier gecontroleerd bevloeid door rivier water. De sloten, sluizen en dijken zijn daar stille getuigen van. We doorkruisen dit prachtige natuurgebied.

Nog een korte passage langs de Zenne voordat een smal paadje ons terug in het natuurgebied van Den Battelaer voert. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit vijvers, moerassige beemdengebied, elzenbroekbossen en vochtige weilanden. Stilaan komt het einde in ’t zicht, en kunnen we heerlijk gaan genieten van de lekkere pannenkoeken. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling in het rivierenlandschap van het Mechelse. We hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen