Klimmen en dalen in Nukerke

Op zaterdag 13 april staat Nukerke op het programma. Het menu: 18 km klimmen en dalen in de Vlaamse Ardennen. Het wordt een prachtige natuurtocht.
Hoewel de parochie Nukerke al veel eerder bestond, heeft de naam van deze deelgemeente wellicht zijn oorsprong in 1116, toen een nieuwe kerk, in de volksmond een ‘nuë kerke’, gebouwd werd. De hoog gelegen kerk zie je van ver in de omtrek, om het even van waar je komt; het is een baken in het landschap. Sinds 1977 is Nukerke een deelgemeente van Maarkedal, samen met Etikhove, Maarke-Kerkem en Schorisse.
Het sterk glooiend landschap, met prachtige plekjes natuurschoon, kon ook Hugo Claus kon bekoren, hij woonde in Nukerke van 1964 tot 1970.

Overwegend trage wegen en dreven, laten de wandelaars genieten van deze prachtige streek in lentetooi. Ook het Hollebeekpad, officieel geopend op 21 april 2018, wordt bewandeld. Het fiets- en wandelpad, dat de bedding van de Nederaalbeek volgt over twee kilometer, verbindt de voet van de Taaienberg met de Onderbossenare (achterkant Taaienberg). Na 6,3 km en heel wat mooie plekjes, wordt de rustpost in Etikhove voor de eerste keer bereikt. In Etikhove werden bijlen in gepolijste vuursteen gevonden, wat wijst op een erg vroege bewoning. De vondsten van Romeinse muntstukken en Gallo- Romeinse graven getuigen van de bedrijvigheid die er heerste rond de Romeinse heerweg die over het grondgebied van de gemeente liep.
Tijd om de innerlijke mens te versterken alvorens het tweede gedeelte aan te vangen.

De volgende 6,6 km heeft enkele serieuze kuitenbijters, waaronder de Eikenberg, in petto. Ook nu krijgen de stappers vele pittoreske plaatsjes te zien. De Ladeuzemolen is er één van. Deze molen wordt de eerste maal vermeld in 1571 maar dateert waarschijnlijk van voor 1500. De molen bevindt zich in een bocht van de Maarkebeek waar deze verbreedt tot de Ladeuzevijver.
Klimmen en dalen, mooie verzichten, dreven en kleine paadjes, dit alles leidt voor de tweede maal naar de rustpost in Etikhove.

Na de tweede rust is het tijd voor de resterende 4,8 km. Op het gevaar af eentonig te worden, nog maar eens bevestigen hoe prachtig de streek is.
Naast de lage temperatuur en de koude wind werden de wandelaars nog verrast door een kleine, lichte sneeuwbui, het was voorbij voor men er erg in had.
Nog meer trage wegen en mooie paden brengen de wandelaars terug naar de startplaats in het Parochiaal Centrum van Nukerke.
Een prachtig parcours en een zeer goede organisatie deden de koude al snel vergeten.
Proficiat aan de organisatoren ‘Op Stap door Nukerke’ om deze mooie streek zo tot haar recht te laten komen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)
Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton