Denderstreek

Tongenslijperstocht Denderbelle is een natuurtopper

Met goede weersvooruitzichten trok ik richting Denderbelle waar ik op bezoek ging bij WJC Denderklokjes Lebbeke. Ondanks wegeniswerken ter hoogte van het centrum geraakte ik makkelijk op mijn bestemming  Ik was wat aan de late kant, het was al behoorlijk druk in Kantine Speelplein. De geur van verse pannenkoeken kwam al tegen. Het parcours zag er behoorlijk groen uit, ik maakte mij op voor de 12 km.

Denderbelle is een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lebbeke. Het dorp ligt aan de Dender. De naam Tongenslijperstocht verwijst naar een beeldengroep van kunstenaar Patrick Heuvinck. Het symboliseert de laster en achterklap die liefst aan banden wordt gelegd in onze maatschappij en veel onheil kan aanrichten.

De 12 km start direct in het groen en gaat over een knuppelpad gevolgd door niks anders dan onverharde landelijke wegen en paden te midden van een oase groen. De paadjes zijn soms zo smal en hobbelig dat je wel een beetje moet opletten waar je loopt want een voet omslaan is rap gebeurd. Het kan helemaal niet op dat gevoel van stilte en rust midden velden en weilanden met om je heen de ontluikende natuur. Ik ben er tuk op om de lenteflora in beeld te brengen, ik vind het zo mooi. De aanblik van potpolder en dijken omheen het natuurreservaat is fascinerend. Rap kom ik dan ook niet vooruit, het duurt wel eventjes vooraleer ik de rustpost na 6,8 km bereik. Er is geen haast bij, even rustig genieten van een frisdrank.

Het laatste gedeelte bedraagt 5 km. We gaan richting sportterreinen van Dendermonde, en volgen we de natuurwegels die lopen langs de Vondelbeek en de wachtbekkens van de Moerstraat tot het wandelpad rond Belle tot aan de aankomst. De wandelclub propageert dat 90% van deze tocht over onverharde wegen loopt. Dit is bijzonder veel maar ik moet beamen dat het met de werkelijkheid overeen kwam. Dit was een dijk van een natuurtocht, zo zijn er weinig. Samen met 1374 anderen heb ik er eindeloos van genoten. Dank aan de organiserende club voor een sterrentocht, een feilloze organisatie en de goede ontvangst.

2019-03-13 Denderbelle-079

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere