Landelijk natuurschoon in Eigenbilzen

Het is vandaag aan wsv Eureka de eer om ook hun dorpje Eigenbilzen eens tijdens de lente te tonen aan de wandelaars. Eigenbilzen is een deelgemeente van de stad Bilzen, gelegen in de Haspengouwstreek. Het lente-uitzicht is er zeker, maar de snijdende N-O wind doet het eerder winters aanvoelen. Daar had weerman Frank Deboosere wel voor gewaarschuwd en dus hebben we onze kleding daar ook op voorzien. Na de inschrijving in zaal Hartenberg kiezen we voor de 11km en leggen het eerste gedeelte af door nogal redelijk veel straten.

We passeren de Mariakapel, een kapelletje uit het jaar 1784, maar  zonder verder veel merkwaardigheden onderweg bereiken we het dorpje Mopertingen, thuishaven van zangeres Lisa del Bo. Dit dorpje is eveneens een deelgemeente van Bilzen en hier is de rustpost gevestigd in het Parochiecentrum, vlak bij de St.Catharinakerk. Na een korte verpozing zetten we de tocht verder en het 2de deel is gemeend magnifiek. We krijgen een mooie variatie van velden, boomgaarden, weiden en een prachtig stukje natuurgebied in de Vallei van de Krombeek.

Verscholen voor de wind maakt de koude plaats voor een beetje warmte door de inspanning van de zonnestralen. We krijgen mooie panorama’s in het glooiend landschap, veel bloesems van de perelaars en kerselaars en hoge canadabomen overladen met maretakken, een fenomeen dat we in deze Haspengouwstreek nogal regelmatig zien opduiken.

Naar het einde van de tocht toe krijgen we nog een flinke kuitenbijter voor de voeten, die onze lichaamstemperatuur nog wat doet stijgen. Daarna zien we de statige neogotische St.Ursulakerk voor ons oprijzen en weten we dat de vertrekzaal weer in de nabijheid is.

We zijn uitermate tevreden dat het 2de deel van de tocht alles goedgemaakt heeft om met voldoening terug te blikken op deze wandeltocht. Proficiat aan bestuur, medewerkers en uitpijlers voor de perfecte organisatie. Doe zo voort!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise