West-Vlaamse Heuvelland

Rustige Hoppelandtocht Poperinge

Voor de 29e keer organiseerden De Witsoone Stappers Krombeke hun Hoppelandtocht met vertrek uit het Sint-Janscollege in het centrum van Poperinge. Ik koos voor de 15 km met twee rustposten, ene na 3,3 km en de andere na 9,2 km.

Poperinge is een West-Vlaamse stad, behorend tot het West-Vlaams Heuvelland. De stad telt ruim 19.500 inwoners. Toen de lakenindustrie in de 16e eeuw begon te tanen vond men nieuwe inkomsten in de hopteelt. Poperinge en onmiddellijke omgeving is de absolute koploper in ons land. Een 18 hopboeren in de streek telen op een oppervlakte van 147 ha. Reken daar een 35 ha een vijftal hoptelers bij voor de totale Belgische productie.  Eén van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier is hop. Het heeft een invloed op de bitterheid, het aroma, de smaak en de bewaring van bier. Tijdens de tocht ben ik een aantal hopvelden voorbijgekomen. Uiteraard zien zij er nu zeer kaal uit, de bloeiperiode zijn de maanden juli en augustus, begin september worden de hopbellen geplukt.

Verrassend was de passage door het stadspark (tot tweemaal toe). Het stadspark werd genoemd naar Burggraaf Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte. Het park vormt de groene long in het centrum van Poperinge. Het park is drie hectare groot en ingedeeld in drie zones. Een deel van de Groene Ruimtewandeling werd afgelegd. Bijzonder leuk was het bewandelen van het knuppelpad.

Een groot gedeelte van de tocht verliep doorheen wijken en langs verharde wegen maar de tweede lus op de 15 km was wel een pareltje waarin onverharde paden ruim aan bod kwamen. Het derde gedeelte begon met een passage door het centrum. Er kon een blik geworpen worden op de decanale hoofdkerk Sint-Bertinus, de Onze-Lieve-Vrouwkerk, de Sint-Janskerk, het neogotische stadhuis. Naar het einde toe kwamen we nog voorbij gewezen brouwerij Lahaye. Zo kwam een einde aan een rustige tocht doorheen Poperinge. Met dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton