Kunsttocht langs de Leie

We starten vandaag vanuit het Emmäus-Campus Machelen. Wandelclub Natuurvrienden Deinze organiseert er hun 17e kunsttocht. We komen rond 10u in de startzaal aan en ondertussen zijn er al meer dan 500 wandelaars ingeschreven. Alle afstanden volgen het pad langs het Raveelmuseum waar zo’n 300-tal eigentijdse werken en een 2500 tekeningen van deze gekende kunstenaar zijn ondergebracht. We trekken nu eerst richting Leie, duiken dan een bosje in en gaan zo verder naar de oude leiearm van Gottem, we volgen verder het onverharde visserspad door een prachtig natuurgebied langs het stilste plekje van Zulte, een oase van rust. Via het Leiepad en enkele kleine landbouwwegen bereiken we onze rustpost De Vlasschuur in Gottem.

Na de rust maken we hier eerst een lus van een kleine 4 km, richting Wontergem langs onverharde wegen via het Vondelpad, het knuppelpad, de Zeverenbeek en het pad Den Duiker om dan via de Warande en de Molenweg de rustpost in Gottem een tweede maal te bereiken.

Deze maal is er beetje meer zitplaats in de zaal. Misschien zijn er al enkele afgezakt naar huis om naar de slotfinale van Parijs-Roubaix te gaan kijken.

Na de tweede rust keren we terug door de Vondelvallei en de Oude Koeweg richting Grammene. Via het Schepenwegeltje en een smal paadje langs de kerk van Grammene komen we in de Koffiebeekstraat voorbij een oud vlasverwerkingsbedrijf, een getuige van een ver verleden op deze vlasrotersroute. We stappen verder langs het pad Natte Meersen en de onverharde Meirekouters richting de Leie. We volgen de Leieoever richting Machelen, trekken over de brug en gaan verder via enkele mooie paadjes, om te eindigen in de startzaal.

Zoals verwacht van de Natuurvrienden van Deinze was het terug een op en top natuurwandeling. Meer dan geslaagd met ongeveer een 2000 wandelaars.

Verslag: Olivier Patrick

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier