Wellen op zijn mooist tijdens de bloesemtijd

Wandelen in Wellen is puur genieten en daarom trok ik vandaag dan ook naar de Bloesemwandeling, georganiseerd door de Wellense Bokkenrijders. Wellen is een buurgemeente van het alom gekende Borgloon, de fruitstreek bij uitstek. Dit heb ik dan ook tijdens mijn tocht van 19km mogen ervaren. Al dadelijk leiden de pijlen mij naar het natuurgebied Broekbeemd waar ik over een  brugje De Herk kruis.

De Herk is een klein riviertje in Limburgs Haspengouw waaraan sommige dorpen hun naam verlenen. Daarna mis ik een splitsing en zit ik plots op het parcours van de 9km dat volledig door dit natuurgebied loopt, maar na enige tijd weer samenkomt met de 12 en 19km. Hier loopt het pad nog een stukje langs De Herk en daarna krijgen de wandelaars een prachtig uitzicht over de uitgestrekte fruitboomgaarden die hun prachtige bloei tonen. Vooral de perelaars en kerselaars doen nog hun opperste best, maar hier en daar beginnen ook de appelaars hun bloemetjes te openen.

Het pad loopt op en neer en kronkelt zich tussen al dit moois, met af en toe ook nog mooie vergezichten. Ik passeer het Kasteel van Rullingen, waar men aan restauratie bezig is. Daarna bereik ik het dorpje Kuttekoven, deelgemeente van de stad Borgloon en hier is dan ook de controlepost gevestigd in de vierkantshoeve De Klee, gelegen langs het kasteeltje De Klee. Na een hapje en een drankje kan ik er weer tegenaan om een lus van 6,5 km aan te vatten.

Weer door een prachtige natuur, over een vlonderpad en daarna stijl omhoog duikt de Abdij Mariënlof Colen voor mij op. Hier is ook een café gevestigd waar de dorstige fietsers en wandelaars even kunnen vertoeven. Maar ik stap verder en kom in Borgloon aan bij de vermaarde Stoomstroopfabriek die zopas open gesteld is om te bezoeken op bepaalde dagen. Hier heb ik even binnen een kijkje genomen maar had geen tijd om de volledige rondleiding mee te maken. Dat zal voor een andere keer zijn.

Zo kom ik terug aan op de controlepost en na een verkwikking zet ik het sluitstuk in van deze prachtige wandeling. Nog een mooi stukje door het fruitige gebied maakt een einde aan deze fantastische wandeldag. Het moet gezegd, de Bokkenrijders van Wellen weten hun parcours en tijdstippen wel te kiezen. Daarom een dikke proficiat aan alle medewerkers van deze club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Nico