Zonovergoten Petegem a/d Schelde

De allereerste midweektocht, de Ghellincktocht, van Wandelclub Klavertje Vier heeft alles mee. Een stralende zon in een helderblauwe hemel wachtte de wandelaars op om deze prachtige streek te verkennen. Er wordt ingeschreven in de kantine van KFC Petegem, een uitstekende locatie met veel parkeermogelijkheden.
De wandeltocht bestaat uit 3 lussen: A =5,7 – B =5,9 en C = 7 km.
Lus C brengt de wandelaars naar de Scheldevallei. Reeds kort na de start verlaat deze lus de andere twee. Na een kort stuk op de Kortrijkstraat gaat het via een zeer rustig baantje richting golfterrein. Onderweg vangen de wandelaars een glimp op van de abdij van Beaulieu. Begin jaren 1290 stichtte Isabella van Namen een vrouwenabdij waar zij kort nadien de clarissenzusters uit het nonnenklooster van Werken installeerde. Zij noemde deze plaats “Bello Loco” of “Beaulieu”.

Er wordt verder gewandeld tot aan het golfterrein om dan iets verderop een smalle wegel in te slaan.  Deze wegel gaat over in een bredere dreef en wie dat wil kan een stuk verder wandelen op de asfaltweg naast de Schelde.
Eenmaal door deze dreef wacht opnieuw een zeer rustige weg tussen prachtige stukken natuur, nl. de Scheldemeersen. De meersen liggen onder grasland en worden door een grachtenstelsel afgewaterd. Midden het meersengebied, ongeveer parallel aan de Schelde, loopt in de Scheldemeersen de Rietgracht of Coupure.
Dan komt er stilaan een einde aan deze prachtige lus. Na lus C wordt geopteerd voor lus A, richting de Donkvijver. Sinds de middeleeuwen zijn er al vijvers en meren in het gebied dat toen al Den Donk werd genoemd. Het gebied was toen enerzijds een verdedigingsgordel van Oudenaarde, maar daarnaast ook gemeenschappelijke weidegrond waar dorpsbewoners hun vee lieten grazen onder toezicht van de Donkmeesters. Het is er heerlijk wandelen naast de vijver en plots is daar een familie eenden. Moeder eend zit met haar kroost in het gras en maakt aanstalten om het water in te gaan. Het is een prachtig zicht, die kleine eendjes die hun moeder volgen in het water. Plots is vader eend ook van de partij om samen met de moeder op de vele kleintjes te passen.

In dit domein wordt nog veel aan watersport gedaan, maar verderop doemt er een andere recreatie op. Hier bevindt zich avonturenpark The Outsider.
Na dit prachtig stuk volgt de site van een vroegere camping, nl. Camping Vlaamse Ardennen. Wat eens een mooie camping moet geweest zijn ligt er nu volledig verwaarloosd bij. Vervallen gebouwen waren vroeger toiletten, douches en de brandweerpost.
Maar er zou verandering komen, uiteindelijk gaat de stad een samenwerking aan met het Nederlandse vakantiebedrijf Roompot. Zij gaan het terrein ontwikkelen en uitbaten.
Eenmaal uit het park en terug in de Kortrijkstraat, is het nog slechts een kilometer tot het einde van deze tocht.
2019-04-18 Petegem a.d. Schelde-37
Een mooi parcours met prachtig weer, meer kan een mens niet wensen en dat vonden ook alle 736 wandelaars. Een mooi aantal voor een allereerste midweektocht en zeker voor herhaling vatbaar.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)