Te GƎKke Koppenbergtocht

De Koppenberg, het woord alleen al doet je zweten. Op deze zaterdag, 20 april, organiseert wandelclub Hanske de Krijger hun Koppenbergtocht.
Deze tocht is tegelijkertijd een Te GƎKke wandeling. Wandelen is één van de meest laagdrempelige bewegingsactiviteiten die er bestaan. Elk vanuit hun eigen missie en visie willen Te Gek!?Parantee-Psylos en Wandelsport Vlaanderen vzw  bijdragen aan een betere psychische, lichamelijke én sociale gezondheid. Daarom verenigen ze hun krachten in de organisatie van “Te Gekke Wandelingen”. Aan de ingang van de startzaal stonden enkele jonge mensen met informatie en uitleg.
Een kerkwegel en een stukje winkelcentrum brengt de wandelaars al heel vlug buiten de bebouwde kom van Leupegem.

Leupegem is een deelgemeente van  Oudenaarde. Het dorp is waarschijnlijk reeds sinds Karolingische tijden bewoond, misschien zelfs langer, en valt historisch gezien niet van Oudenaarde weg te denken. Leupegem is een samentrekking van ‘Leupe’s heim’. In de vroege Middeleeuwen ontwikkelde het zich samen met Volkegem en Edelare tot een onderdeel van het patronaat van de abdij van Ename.
Rustige wegen brengen de stappers door het landbouwgebied naar het Koppenbergbos, gelegen op de 78 meter hoge heuvel die oprijst uit de Scheldevlakte, in een typisch Vlaamse Ardennen-landschap. Ook in dit bos bloeien de prachtige boshyacinten.

Eenmaal uit het bos gaat het richting Melden, naar de rustpost. Na de rust is het tijd om de koppenberg te beklimmen via de beruchte kasseiweg. Net als de vele fietsers moeten de wandelaars zwoegen om boven te komen. Onderweg kan men even halt houden om wat op adem te komen en te genieten van de prachtige verzichten. De top bereiken geeft veel voldoening aan de wandelaars. Er volgt nog een flink stuk bos voor de afdaling begint. Onderweg een ijsje meepikken en via de rustige landbouwwegen verder trekken.
Er moet nog een drukke weg overgestoken worden, maar dan is er nog een flink stuk natuur dat ons naar het einde van de tocht begeleidt.
2019-04-20 Leupegem-70
Het einde van een pittige, prachtige natuurtocht, de organisatoren hebben er alles aan gedaan om de wandelaars een mooie dag te garanderen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton.