Boeiend Bloeiend Borgloon

Een goed tijdstip uitgekozen door de Loonse Tsjaffeleers om vandaag deze wandeltocht te organiseren onder het thema Om en Rond Borgloon.  Het vertrek van de wandeling is voorzien in de ruime zalen van de school ViiO en er is goede parkeergelegenheid. We bekijken even de parcoursen en kiezen voor de 14km. Al snel bevinden we ons tussen de fruitboomgaarden waar we opmerken dat de bloei van de perelaars reeds verdwenen is (iets vroeger dan normaal), maar de appelen en kersenbomen tooien zich van hun mooiste kant.

Prachtige panoramische vergezichten duiken voor ons op en we maken even een ommetje om het leuke Doorkijkkerkje van dichtbij te bewonderen en te fotograferen. Het is een landschapskunst, ontworpen door architectenduo Pieter Gijs & Arnout Van Vaerenbergh en geplaatst in 2011. Het wordt ook wel Reading between the Lines genoemd. Bewonderenswaardig!

Terug naar de uitgepijlde weg krijgen we verder een grote diversiteit aan landschappen, die het agrarisch karakter van deze streek beklemtonen. We zien in de verte het mooie Kasteel van Hulsberg en passeren verder nog de historische Kapel van Loreto. Na een 8-tal km komen we aan op de controlepost in de basisschool De Linde waar we profiteren van een verdiende rust, want de zon doet flink haar best en geeft ons al temperaturen van rond de 25°C. Na een smakelijke verfrissing zetten we de tocht verder en bereiken de Stoomstroopfabriek, die na een jarenlange restauratie onlangs open gezet is voor het publiek.

Daarna brengen de pijltjes ons naar het Oude Stroopspoor of ook wel Fruitspoor genoemd. Het was een spoorweg van Tongeren naar Sint-Truiden (lijn 23) die buiten personenvervoer ook vooral gebruikt werd om fruit te vervoeren naar de verschillende stroopfabrieken in deze regio. Het is hier een drukte van jewelste omdat dit spoortraject nu omgevormd is tot een fietspad van het Limburgs fietsroutenetwerk. Iedereen kan zich wel inbeelden hoeveel fietsers hier vandaag hun hartje komen ophalen om te genieten van de mooie bloesems en de lekkere horeca voorzieningen.

Maar wij genieten ook van deze prachtige wandeltocht en bij aankomst in de vertreklocatie voorzien we ons ook van een lekker stuk taart en een biertje aan democratische wandelprijzen. Proficiat aan bestuur en medewerkers van de Loonse Tsjaffeleers voor de goede organisatie van deze prachtige tocht.

DSC_9857

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise