Raversijde & Mariakerke

Warme wandeldag in Oostende

Een wandeling aan zee op Paaszaterdag bleek een goede keuze. Er kwamen wandelaars opdagen uit diverse hoeken van het land. Ik zou het rustig aan doen en van het zonnetje genieten, de 12 km vond ik voldoende. De start werd gegeven te Raversijde in een taverne door de Keignaerttrippers Oostende.

Raversijde is een badplaats  en gehucht ten westen van Oostende. Het dorp telt 1500 inwoners. De bebouwing ligt tussen de zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg, ten zuiden van de luchthaven van Oostende. Bij het oprijden van de (ruime) parking passeerde ik het VOC, het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren alsook het museum. Ik zou beide vandaag niet bezoeken, het zal voor een andere keer zijn.

De tocht begon met een doorgang van het natuurpark. Verscheidene grote fotoblokken geven een inzicht in de Atlantikwall (klik voor meer uitleg). In het park kon ik zowaar een fazant verrassen. Een stukje duinengebied mocht ook niet ontbreken. Het ging richting de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk aan de rand van Mariakerke. Het in de volksmond genoemde Duinenkerkje ziet er mooi uit van buiten, maar even een kijkje binnen nemen dacht ik. Dat was zeker de moeite: vele mooie glasramen, het fraai interieur met hoofdaltaar en zijbeuk, orgel, klok in de doksaal. Het kerkje ligt in een duinenlandschap.

Ik betrad Mariakerke. Deze gemeente maakt deel uit van Oostende en telt zo’n 11.000 inwoners. Ik passeerde de Versluys Arena, het vroegere Albertparkstadion en huidige thuisbasis van KV Oostende. Zo ging het naar de rustpost na een goeie 7 km. Even pauzeren in Ter Duinen voor een frisdrankje want het was lekker warm, T-shirt volstond.

2019-04-20 Oostende-144

Ik had nog geen zee gezien maar deze kwam ruim aan bod in de laatste 5 km. Veel volk aan de dijk en op de terrasjes maar niet zo veel op het strand. De lentebries was de schuldige, kleren aanhouden was de boodschap. Na een nieuwe doortrek van het natuurpark kwam het einde in zicht. Het terras zat overvol, de wandelaars genoten na. Dank aan de organiserende club voor een leuk dagje aan zee.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Birger Coulier