Borgloon de bloesems achterna

Vandaag trekken we naar Borgloon, met de bloesems in het vooruitzicht. Borgloon, eens een versterkte stad van waaruit de graven van loon regeerden. Naast St. Truiden profileert Borgloon zich thans als hoofdplaats van de Zuid-Limburgse fruitstreek. De middelbare school ViiO was de vertrekplaats van de Bloesemtocht, een organisatie van de Loonse Tsjaffeleers. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 5 tot 28 km. Wij kozen voor een trip van 18 km. We starten onder een stralende lentezon. Direct na de start bevinden we ons tussen de vele fruitboomplantages.

Het is heerlijk genieten van de prachtige bloesems. We wijken even van het parcours af, om het Doorkijkkerkje te bezichtigen. Een ontwerp van architectenduo Pieter Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, ontworpen in 2011. Even verop passeren we een boomgaard en picknickplaats, waar je heel wat weetjes en tips over fruitteelt te weten komt. We wandelen via Romeinse en middeleeuwse paadjes een eeuwenoud landschap binnen, met beboste heuveltoppen en uitgestrekte boomgaarden. Wat verderop bereiken we een kunstwerk ‘Landmark Romeinse Villa’ ontworpen door kunstenaar Hans Lemmens.

Verder stappend bereiken we aan de voet van de Hulsberg de kapel van Loreto uit 1882. Op de achtergrond bemerken we het Kasteel Hulsberg. Aan de rand van Borgloon, komen we de pittoreske Romaans-Gotische Gasthuiskapel tegen. Deze kapel behoort tot het wijdverbreid netwerk van gasthuizen, dat de hospitaalriders of johannieters in de 12-13 eeuw uitgezet hebben. Intussen mogen we gaan genieten van een welverdiende rust. Na de koffie gaat het verder. Als snel bereiken we de Stroopfabriek van Borgloon.

Na een kort bezoek voert een fietspad ons in de richting van Kerniel. Wat verderop, een beetje van het parcours afwijkend, bereiken we het mystieke Mariënlof. Gesticht in 1438 door Maria Van Colen, met hulp van de kruisheren en sinds 1822 eigendom van de cisteriënzers, mag sinds 1990 de titel van ‘Abdij’ dragen. Verder volgt er een prachtige passage over een oude spoorwegbedding ‘spoorwegzate’ tussen Tongeren en Sint-Truiden. Zonder het te beseffen komt de kerktoren van Borgloon binnen bereik. Meteen het einde van een zonovergoten natuurwandeling tussen de vele fruitplantages. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen