Geraardsbergen, op zijn Paasbest

Geraardsbergen gelegen in Oost-Vlaanderen, ligt in de Denderstreek. Wandelclub de Padstappers hield op deze zonnige warme feestdag, hun 36ste Mattentaarttochten. Tevens was het een WalkOn organisatie, een samenwerking van Wandelsport Vlaanderen met Vayamundo (vakantieparken), en De Mooimakers. Groot en klein konden terug zwerfvuil verzamelen op deze tocht. Een prachtig goed doel voor ons milieu, waarvoor alle respect.

Vanuit de zeer ruime startzaal (het Koninklijk Atheneum) kon men een keuze maken, een tocht met of zonder de legendarische Muur. Men kon natuur en cultuur combineren. Voor de jeugd was er een vragenlijst over deze tocht op verschillende afstanden tot 12 km, en kinderanimatie.

De Mattentaarttochten is in samenwerking met de door de stad Geraardsbergen georganiseerde Dag van de Mattentaart. Veel groene natuur was er om van te genieten. We kregen parcours met een glooiend landschap en prachtige vergezichten, dit was adembenemend. Naargelang de gekozen afstand kon men stappen door het Akrenbos, het Boelarebos, Arduinbos, Bourengbos, het natuurgebied Rietbeemd, langs vele velden en landerijen, klimmen en dalen op de Muur, Kapelmuur, Overberg en de Oudenberg. Om dan te genieten op de Markt van Geraardsbergen, met het oudste beeldje van Manneken Pis.

In het toeristisch infocentrum, kregen de wandelaars gratis koffie met een halve Mattentaart. Even verder moesten we door de priorij van Hunnegem. Een Frankische nederzetting waarrond Geraardsbergen is ontstaan. De wandelaars mochten gratis de benedenverdieping van dit W.O. I  museum bezoeken.

Terug in de startzaal, bedankten we de vele vrijwilligers voor deze puike Priortrofee  (een regelmatigheidscriterium)  organisatie. Proficiat aan de parcoursmeesters, deze editie was super verrassend en zeer afwisselend. Top tocht, een ontdekking van de oudste Vlaamse stad en synoniem voor authenticiteit.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem