Houtland

Zonovergoten, aantrekkelijke Houtlandtocht in Oostkamp

De Houtlantocht op Tweede Paasdag ingericht door de Godelievestappers Ruddervoorde staat bij veel wandelaars met stip genoteerd in hun wandelagenda. Het was zomers warm, de wandelaars kwamen van overal. Ik opteerde voor de 18 km, het parcours kleurde aardig groen.

Al spoedig was ik in het Beukenpark (klikken voor meer uitleg). Het is een park in Engelse landschapsstijl, bevat een groot aantal oude beuken. Via de Valkaart ging het richting kasteeldomein Gruuthuse, eigendom van de familie d’Ursel. De inrijpoort is thans totaal ingepakt, dus geen foto, wel van de binnenplaats. Ik zwierf door het kasteeldomein dat bestaat uit bossen, landerijen, dreven en hoevegebouwen. Even later was kasteel De Cellen (Les Celles = zadelkamer) aan de beurt. Het neo-renaissance kasteel heeft een omgevend park met vijver, voormalige hoeve, koetsgebouw, kapel en serre. Thans is het binnenin een modern kantoorgebouw. In rustpost Oud Stuivenberge was het al behoorlijk druk.

Domein De Herten omvat naast het kasteel een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het domein grenst ten zuiden aan het Nieuwenhovebos, het ging die kant uit en daar was ook de rustpost gevestigd.

De naam Nieuwenhovebos verwijst naar de vroegere heerlijkheid Nieuwenhove. Het vroegere heidegebied werd omgezet in bosgebied. Het zijn niet alleen kasteeldomeinen, ook heerlijk rustige onverharde paadjes komen aan de beurt. Ik zie huizen en boerderijen waarvan de gevel opvallend in het donkerrood geschilderd is (cfr. Denemarken). In de omgeving. De rustpost was gevestigd in de omgeving van kasteel Nieuwburgh.

2019-04-22 Oostkamp-166

Zo kwam een einde aan een zeer mooie tocht, uitgegroeid tot een klassieker in het wandelcircuit. Dank aan de organiserende club voor een nauwkeurig uitgezet parcours, zorgvuldig uitgekozen rustplaatsen, ruime parkeergelegenheid en een schare enthousiaste medewerkers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere