Kuitenbijters in de Voerstreek

De Berg- & Boswandelaars Voeren presenteren ons vandaag een pittige wandeltocht in hun heuvelachtig gebied, vertrekkende vanuit het Kursaal in ’s Gravenvoeren. Dit is een deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren en is een lintdorp langs het riviertje De Voer. De Voer is een stukje Limburg dat niet rechtstreeks aanleunt aan de provincie Limburg maar grenst aan de provincie Luik en Nederlands Limburg. Het is steeds een omstreden gebied geweest tussen Wallonië en Vlaanderen.

 Het belooft hier een druk bezochte wandeling te worden want we moeten reeds ver weg een parkeerplaats bemachtigen. De tocht wordt genoemd 9-bergentocht en maakt deel uit van de Euregio Marching Trophy. Het is tevens hun 28ste Paaswandeling en de chocolade eitjes ontbreken niet aan de toog. Al dadelijk na het vertrek is het een lange periode steeds in stijgende lijn naar de Snauwenberg, waar we de grens met Nederland oversteken. Hier zien we links van ons het Kasteel van Mheer in de verte liggen.

s-Gravenvoeren-1036

We krijgen mooie vergezichten vanop een hoogte van 170m en dalen dan terug af door groene weiden met veel gele paardenbloemen. We steken het beekje De Noor over om dan weer flink onze kuitspieren te gebruiken om naar een hoogte van 175m te stijgen. Daarna gaat het steil naar beneden om in het dorpje Noorbeek de rustplaats te bereiken.

Die rust kunnen we goed gebruiken om daarna het 2de deel van de tocht te ondernemen. We passeren een mooi natuurgebied, genaamd Altenbroek, zien rechts van ons het Kasteel Altenbroek (of Altembrouck) en krijgen weer mooie uitzichten en prachtige holle wegen in steeds dalende lijn. Verder komen we nog langs een mooie kapel, de Steenboskapel. Deze kapel dateert van ca. 1850 en werd opgetrokken met materialen van een aldaar opgegraven Romeinse villa.

Daarna dalen we  stilaan af naar de vertrekplaats. We zijn voldaan van deze prachtige tocht en wensen de Berg-& Boswandelaars te feliciteren en te bedanken voor de organisatie van deze activiteit. Tot een volgende!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise