Westhoek

Rustige midweektocht Boezinge

De gemeente Boezinge (deelgemeente Ieper) ligt in de Vlaamse zandleemstreek en de Westhoek, aan het kanaal Ieper-IJzer. Zij heeft een oppervlakte van 2.197 ha (Zuidschote werd in 1970 opgenomen) en telt een kleine 2.500 inwoners. Er wordt voornamelijk landbouw bedreven, wat de industriële activiteit betreft, deze blijft beperkt tot de verwerking van textielafval en een brouwerij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de gemeente volledig in de frontzone. De talrijke Britse militaire kerkhoven getuigen nog van het oorlogsgeweld. Het dorp werd zo goed als verwoest maar na de oorlog heropgebouwd.

2019-04-23 Boezinge-4

De tocht bestond uit drie lussen: 6,3 km (lus 1), 7,7 km (2) en circa 6 km (3). Na mijn oor te luisteren hebben gelegd, opteerde ik voor lus 1 en 2 en startte met lus 2. Dit parcours verliep over rustige, autoluwe wegen maar uitsluitend verhard. Veel was er dan ook niet te zien tenzij een rustig landschap in lentemodus. In het begin passeerde ik brouwerij Het Sas of Leroy (klik hier voor uitleg) en halvelings de dorpskom met de Sint-Michielskerk en het voormalig gemeentehuis. Aangezien allen één of twee keer moesten terugkeren naar de startplaats, was deze redelijk goed gevuld.

Lus 2 begon beloftevol met een lange passage op een onverhard pad tussen de velden. Dan volgde de kanaalsite John McCrae, de auteur van het wereldberoemde gedicht In Flanders Fields. Deze oorlogssite met het Essex Farm Cemetery is circa 400 m lang en bevindt zich op en langs de kanaalberm (bewaard als oorlogslandschap). De obelisk werd opgetrokken voor de 49th West Riding Division. Tot slot was er een lang stuk met het kanaal Ieper-IJzer (Ieperleekanaal) aan mijn rechterkant. Het is een kleine waterloop, niet overal even zichtbaar. Opmerkelijk is het contrast van het kanaal langs de kant van het pad en de drukke industrie aan de overkant. Met het Sas in het vizier bereikte ik het einde.

Dank aan de organiserende club, Nooit Moe Boezinge, voor een rustige verkenning van Boezinge.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere