IJzervallei

Groene Blankaarttocht Woumen (Diksmuide)

Na een hele omweg wegens wegeniswerken, zag ik bij aankomst in het Ontmoetingscentrum te Woumen een goed gevulde zaal. Na de traditionele foto van de medewerkers van Wandelclub Hoger Op Woumen kon ik de baan op voor een tocht van 15 km die veel groen beloofde en dit zou ook zo blijken.

Woumen is een dorp in de provincie West-Vlaanderen, deelgemeente van de stad Diksmuide. Het dorp ligt langs de weg N369 van Diksmuide naar Ieper en is met zijn ruim 1300 inwoners en een oppervlakte van 13,83 km² een van de grotere dorpen binnen Diksmuide. Tot de bezienswaardigheden behoort de Sint-Andreaskerk, uitgebrand in 1985 maar thans uitgebouwd tot de meest bruikbare kerk van Vlaanderen.

Het ging richting andere belangrijke bezienswaardigheid, het Blankaartkasteel met de tweede grootste vijver van België. Samen met het bijhorende park is het domein 50 ha groot. Het is een natuurreservaat en onderdeel van het broekgebied in de lage overstroombare poldervlakte van de IJzer. Het gebied is een pleisterplaats voor trekkende watervogels. Dan kwam de rustpost er aan, maar eerst was nog het Vijfhuizenbroek aan de beurt.

Er diende zich een lus aan met trekpleister het waterproductiecentrum Blankaart in Woumen. Het wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. De behandeling van het water wordt een stuk efficiënter en milieuvriendelijker en ook het betonnen spaarbekken krijgt een grondige opknapbeurt. Na de rustpost volgde nog een passage door de IJzerbroeken, dit zijn de overstroombare gras- en broeklanden langs de rivier De IJzer.

2019-04-27 Woumen-113

Na een bijkomende pauze (met gratis koffie of water) op Bloso-centrum ‘De Rhille’, een kindvriendelijk ruitersportcentrum kwam een einde aan deze mooie tocht. Dank aan de organiserende club voor een mooi parcours, goede bepijling en verzorgde rustposten. 548 zeer tevreden wandelaars!

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier