Vlaanderen wandelt

Uitgeregende Vlaanderen Wandelt te Roeselare (3763 deelnemers)

Omkadering

Ik had geluk eens te mogen opereren in ‘mijn’ stad Roeselare als startplaats voor Vlaanderen wandelt. Ik had minder geluk met het weer, het regende al pijpenstelen van ’s morgensvroeg en het zou maar minderen in de namiddag maar dan was het al te laat natuurlijk. Ik was van plan de kidswandeling te doen maar wandelende families met kinderen waren er weinig zien. “Je doet hard je best om vanaf een jaar voordien alles te voorzien en dan kom je dat tegen” zal de inrichtende club WSV De Colliemolen Oostnieuwkerke (burengemeente van Roeselare, de club viert zijn 25-jarig bestaan) gedacht hebben.

2019-04-28 Roeselarre-9

In ieder geval waren er 21 bussen vol wandelaars present. Ook kwamen er velen met de trein tot aan het station van Roeselare en vandaar kwamen ze met de shuttlebus naar de startplaats. Ook voor fietsers was er een ruime parkingsmogelijkheid voorzien. Wie met de wagen kwam had geen parkeerprobleem, op zo’n 300 m kon iedereen plaatsnemen, een luxe. Dan was er nog de zeer ruime startzaal van de Expohallen waar honderden wandelaars konden zitten. Inschrijving, bonnetjesverkoop en drankbedeling, het liep allemaal op wieltjes. Verschillende exploitanten hadden een plaatsje gekregen met hun stand en stonden de vele vraagstellers met de glimlach te woord. Ook de klankinstallatie was perfect geregeld, op die manier kon op de gepaste ogenblikken boodschappen doorgestuurd worden naar de talrijk opgekomen wandelaars.

Roeselare

Stad in het hart van West-Vlaanderen, gekend voor zijn handel, telt een goeie 62.000 inwoners. Destijds werd Roeselare ‘Het Manchester van Vlaanderen’ genoemd. Mannen als Albrecht Rodenbach (klik voor uitleg) Hugo Verriest en Guido Gezelle speelden een belangrijke rol in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd in de 19e eeuw. Roeselare is vooral gekend als wielermekka (Museum Koers, de stad van vele wielerlegenden, startplaats Dwars door Vlaanderen, Rondecriterium, de vierdaagse voor wielertoeristen). Verleden jaar kreeg deze vierdaagse een aanhangsel met een wandeldag op zondag. Ideale gelegenheid om op deze weg verder te gaan met de mede-organisatie van de Vlaamse Wandeldag. Roeselare maakt er tevens werk van om zijn wandel- en fietsennetwerk voortdurend uit te breiden, er zijn heel wat routes aangelegd (te verkrijgen bij de toeristische dienst).

2019-04-28 Roeselarre-206-Edit.jpg

Stadswandeling (10 en 12 km)

Het gros van de wandelaars, zeker de busreizigers, opteerden voor de stadswandeling. Ze waren verrast zoveel aangeboden te krijgen niet enkel op wandelgebied maar ook op het vlak van groen en cultuur. De parcoursbouwer(s) hebben hun uiterste best gedaan om de stad in al zijn glorie aan te bieden. Qua groen stond het geitenpark op het menu, in het begin en op het laatst. Het bezoek aan het kerkhof was een topper, normaal geen leuke bezigheid maar de graftombe van Albrecht Rodenbach zie je niet elke dag. Ook de vele oorlogsmonumenten zullen voor velen een verrassing geweest zijn. Het mag best gezegd worden dat de stedelijke begraafplaats van Roeselare keurig aangelegd werd met het nodige groen. Daarna ging het naar de binnenstad met enkele markante gebouwen: het klooster en kerk Arme Klaren, de Sint-Michielskerk (er was mis aan de gang), de Grote Markt met stadhuis en beiaard, het marktplein. Even goeiedag zeggen aan Peegie (volksfiguur) en dan op naar een ander hoogtepunt: bezoek aan het wielermuseum (Museum Koers). Bleek hoeveel wielerfans er ook achter het wandelen schuilgaat, de belangstelling was groot, het was meer dan even binnen en buiten, een belevenis. 100 m verder de rustplaats in het VTI: zeer ruime en verzorgde rustplaats met vlotte bediening. Na een passage langs de kop van de vaart, alweer een nieuw hoogtepunt met het bezoek aan de gebouwen Rodenbach, thans deel uitmakend van Palm Breweries. Zou ‘De Mol’ (VIER) hier rondgelopen hebben? Je kon een groot deel van het fabriek doorlopen en als klap op de vuurpijl een gratis blikje Rodenbach classic. Een oversteek van het heraangelegde Sint-Amandsplein (De Coninckplein) kon niet ontbreken, winkelcentrum De Munt met kenniscentrum ARhus al evenmin. Na al dat moois kwam het einde in zicht, eerst nog langs het Groot Bassin. Nog even het schminken van de kids op beeld vastleggen en even nagenieten. De stadswandeling was een feest!

Het 16-km parcours

De 16 km stapte via de achterkant van de immense REO-veiling, bakermat van de West-Vlaamse groententeelt. Vanuit het Rodenbachkwartier werd een rustig wandelpad gevolgd tot de Collievijverbeek en het Kerelsplein waar de rustpost gevestigd was. Groene doorsteek van het park Van De Walle ging het langsheen de achterkant van de Spil, het cultuurcentrum van de stad bekend om zijn uitmuntende akoestiek. Daarna kwam de stedelijke begraafplaats aan de beurt en werd grotendeels de stadswandeling vervolgd (zie beschrijving aldaar vanaf ‘klooster en kerk Arme Klaren, de Sint-Michielskerk, ….’

Het 30 km-parcours

Eerst werd het Muse’um L aangedaan. De L staat voor licht en landschap met doordachte structuurelementen. Dit zorgt ervoor dat er verrassende foto’s kunnen gemaakt worden, kunstwerkjes op hun eigen. Dit parcours was het toetje voor de echte natuurliefhebber met heel veel groen. Het Bergmolenbos kwam dan aan de beurt. Het Sterrebos, de Kleiputten en de fruitboomgaarden maken reeds deel uit van het Bergmolenbos. Sinds de jaren ’90 zijn al heel wat hectaren grond aangeplant. Het Bergmolenbos moet op termijn uitgroeien tot multifunctioneel bos van ongeveer 135 ha. Na rustpost MPIGO ging het richting groene Sterrebos (27 ha groot) met het Kaasterkasteel (1538) is een pareltje. De wandeldreven brengen je naar een centraal punt in de vorm van een ster, vandaar de naam. De tentoonstellingsruimte van het kasteel kon gratis bezocht worden, echt wel de moeite. Via de Jempi Monseré-route (nog een Roeselaars wielermonument) ging het richting haven langs de Spiraalbrug. Na het wielermuseum en Rodenbach verliep de rest van de tocht zoals hierboven beschreven.

Conclusie

Een uiterst verzorgde wandeling, echte top. Beter kan je een wandeltocht niet organiseren. Ik kan geen enkel negatief puntje opnoemen. Een uitgelezen parcours vol afwisseling die zelfs de echte natuurwandelaar deed glunderen. De stadswandeling was ook een pareltje, die de monden van veel wandelaars deed openvallen. De omkadering was uniek: rustplaatsen en bediening waar je alleen maar van kan dromen, mobiliteit prima geregeld, prachtige en zeer ruime startplaats die zeer functioneel ingedeeld was. Een vijfsterrenwandeling was het, zeker weten! Dank aan de organiserende club en de 120 medewerkers van De Coilliemolen Oostnieuwkerke.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere (startplaats, standen, stadswandeling)

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem (16 km) 

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton (28 km)