Vlaanderen Wandelt in Puurs

Afgelopen zondag was een hoogdag voor de echte wandelfanaten, er was de keuze tussen Puurs-Sint-Amands en Roeselare. Wij kozen voor Puurs-Sint-Amands, gelegen in het hartje van Klein-Brabant. En niet te vergeten: dit is de bakermat van de asperge, de edele dame onder alle groenten. De organisatie in Puurs was in handen van wandelclub Ibis Puurs. De Sport- en Evenementenhal Binder was de vertrekplaats van Vlaanderen Wandelt. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 4 tot 42 km. Wij kozen voor een trip van 23 km. Alle afstanden passeerden aan de Sint-Pieterskerk, deze staat bekend als de mooiste parochiekerk in de wijde omgeving.

Een fietspad stuurt ons in de richting van Ruisbroek. Even verderop bereiken we het Domein Coolhem, ooit eigendom van de Cisterciënzers. Het is gelegen tussen de dorpskernen van Kalfort en Sauvegarde-Ruisbroek. Via de poort van de voormalige abdijhoeve Hof van Coolhem, belanden we in het ca 79 ha grote bosreservaat Coolhembos. Beter bekend als ‘Het Moer’ of ‘Moerhoek’. We doorkruisen dit prachtige bos. Even verderop mogen we gaan rusten.

Na de koffie beginnen we aan een lus van ca 8 km. Een fietspad naast de spoorlijn Mechelen/Sint-Niklaas, voert ons in de richting van het zeekanaal Brussel-Schelde. Na een korte passage naast de oever van het zeekanaal, voert een wandelpad ons naar de Vliet. Vroeger een belangrijke zijrivier van de Rupel. Er volgt een prachtig passage naast de oever van de Vliet, voordat we mogen gaan genieten van een welverdiende rust.

Na rust krijgen we terug het fietspad naast de spoorlijn te verwerken, aan de splitsing nemen we de richting tweemaal. Even verderop bereiken we het natuurdomein Hof ter Zielbeek, genoemd naar het voormalige kasteel dat hier gevestigd was. Al snel komt de laatste rustplaats in bereik. Na de rust zijn we klaar om de resterende kilometers aan te vangen. Zonder het te beseffen komt Puurs binnen bereik. Voordat we de Evenementenhal bereiken stuurt het parcours ons door het aspergedorp, om kennis te maken met de edele dame onder alle groenten. Ondanks het mindere goede weer was het een prachtige wandeldag. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Birger Coulier