Orfeytbos en oude vaarttalluds

Natuurparel in Heestert

Redelijk warm maar geen zon, zelfs een beetje mist, maar ideale wandelomstandigheden te Heestert. De Waterhoekstappers Heestert waren klaar om de wandelaars te ontvangen in zaal Malpertus. Een parkeerplaats zoeken was ook om 8u al een groot probleem. Na de traditionele groepsfoto kon ik de baan op voor mijn tocht van 18 km, verdeeld als volgt: 4,6 km tot in Moen (rustpost in zaal Den Tap), daarna 6,2 km tot in Zwevegem-Knokke (klik voor uitleg) (rustpost gemeenteschool) en ten slotte 7,5 km tot het einde.

Heestert is een dorp in het zuiden van West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zwevegem. Zij heeft een oppervlakte van 13,08 km². Veel bezienswaardigheden (gebouwen) zou ik niet tegenkomen maar vermeldenswaard zijn zeker te Heestert de O.L.V. -ten-Hemelopnemingkerk en er vlakbij het Heestert Military Cemetery. In Moen passeerden wij de omwalde hoeve Goed ter Mouden met 17e eeuws poortgebouw en de Sint-Eligiuskerk. In Zwevegem-Knokke zag ik de Sint-Maria-Bernardokerk.

Heestert staat vooral voor een landelijke omgeving, licht heuvelachtig,  met veel natuur. Een eerste getuige daarvan was de passage langs de Trimaarzate. Na de rustpost in Moen was het een en al natuur. (Via oude vaarttalluds en tegelpaden kwam ik aan het Sint-Pietersbrugje als aanloop naar het kanaal Brugge-Bossuit. Na werken werd de tunnel werd er een gebied gecreëerd van 26 ha (het Orveytbos) dat overgedragen werd aan Natuur en Bos dat in 2001 opengesteld werd voor het publiek. Na de rustpost in Knokke stapte ik langs een visrijke vijver en een oase van groen. De mooi bebloemde Knokkebrug boven het kanaal Brugge-Bossuit verbindt de Schelde met de Leie. Al klimmend kwam ik op de vaarttalluds en een wondermooie bloemenweide. Natuurpunt Zwevegem onderhoudt prachtige stukjes natuur.

2019-05-01 Heestert-068

Zo kwam het einde aan een prachtige natuurwandeling aangevuld met een veelvoud aan onverharde wegen, verrassende paadjes, tegelpaden enz. Een pluim voor de parcoursbouwer, het bestuur en de vele medewerkers van de organiserende club voor een prima uitgetekende tocht, mooie rustplaatsen en een vriendelijke bediening door de vele medewerkers. 2168 tevreden wandelaars!

2019-05-01 Heestert-060

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere