Een Te Gekke Disteltocht

In Oost-Vlaanderen hield Wandelclub De Zilverdistel uit Dendermonde, zijn 32ste Disteltocht. Vandaag woensdag 1 mei, is het een feestdag met lenteweer, dus ideaal om deze mooie streek rond de Schelde en Dender te verkennen.

De startzaal was in het Oscar Romerocollege te Dendermonde. Daar hadden de wandelaars een ruime keuze aan afstanden van 4 tot 30 km. De parcours hadden voor elk wat wils, het historische gedeelte, met prachtige gebouwen : het stadhuis (de vroegere Lakenhalle met belfort), de O.L.V. kerk, de Sint Pieter & Paulus abdij, het begijnhof en de Grote Markt (vlakbij de startzaal). Dendermonde bezit een rijke geschiedenis, met in de 19de eeuw een economische en culturele bloei.

Maar de natuur mag er ook wezen. Grotendeels was het wandelen langs veldwegen, doorheen het natuurgebied van de Schelde- en Denderstreek. Met weiden, grachten, visvijvers en beken, deze doen dienst als overstromingsgebied. We genoten van een adembenemende fauna en flora. Dit gebied ligt langs alle zijden tussen dijken, met prachtig groen. De Dender is de snelst stromende rivier van Vlaanderen. Volgens de gekozen afstand, stapten de wandelaars eveneens door de pittoreske deelgemeenten van Dendermonde, o.a. Sint-Gilles. Genieten deden de wandelaars ook langs de landelijke wegen en paden van de Dender – Scheldevallei.

We wandelden terug richting startzaal in Dendermonde, ook de stad van het Ros Beiaard, het reuzenpaard met de vier heemskinderen. Vier opeenvolgende broers die in Dendermonde geboren zijn, mogen dan het Ros Beiaard berijden in de Ommegang (om de 10 jaar), dit is op 24 mei 2020.

We dankten wandelclub De Zilverdistel, en de vele vrijwilligers voor hun inzet en top “Te Gekke tocht. Te Gek wandelen -tocht, is stappen voor het goede doel. Dit doel is het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken. Door voldoende te bewegen – wandelen kan men beter omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem