Jubileumeditie Internationale Tweedaagse van Vlaanderen

Het voorbije weekend was Blankenberge terug de wandelhoofdstad van Vlaanderen. Het was reeds de 50e editie van deze Internationale Tweedaagse Voettocht.
Zowel op zaterdag als zondag waren er wandeltochten van 7, 15, 24 en 42 kilometer die wandelaars langs zee, strand en polders in de ruime omgeving van Blankenberge brachten. Op zaterdag was er zelfs een speciale jubileum wandeling van 50 km tot in het verre en anders onbereikbare Klemskerke, dit jaar het boegbeeld van de badge en medaille.Op beide dagen verschenen ruim 5000 wandelaars aan de start waarvan maar liefst 454 de 50 km op zaterdag mee stapten. Op zaterdag was Zuienkerke de etappehoofdplaats en op zondag Lissewege. Beide dagen kregen we af te rekenen met een zeer wisselvallig weertype. Hevige regenvlagen, hagel, bewolking, wisselden elkaar af, maar ook een fris lentezonnetje was zeker van de partij. Ik wandelde 2 dagen 24 km, en hield het bijna volledig droog, zo zie je maar….

Op zaterdag trekken we kort na de start richting jachthaven. De oude Blankenbergse vissershaven werd uitgebouwd tot een mooie, moderne jachthaven. In en rond de moderne jachthaven vind je nog heel wat getuigen uit het maritieme verleden van Blankenberge zoals o.a. de paravang. De naam van dit sierlijke bouwwerk uit de belle-époqueperiode komt van het Franse paravent, wat windscherm betekent. Langs het strand gaat het richting Wenduine en stappen we over en onder het Wrakhout, een brug van 83 meter lang en 4,4 meter breed uit een stalen frame met een houten vakwerk.

Ook een mooi stuk groen wordt in het parcours opgenomen. Langs het Duinbossen wandelpad is het heerlijk vertoeven in de Duinbossen van De Haan. Gelegen tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster, trekken we naar een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder, een 1.400 ha grote authentieke kustpolder en eerste weidevogelreservaat in Vlaanderen. Van hieruit stappen we doorheen Zuienkerke in kermissfeer. Muziekjes houden er het wandelritme in. Ik maak er kennis met oude ambachten zoals o.a. de schaapscheerder en de schapenwolkammer.

Laatste dorpje in de rij is Uitkerke. De jeugd liet zich maar al te graag gaan in het Funpark De Voetjes, het kinderdorp dat speciaal voor jongere deelnemers werd ingericht in park De Craene. Heel wat van de jonge stappers kwamen dan ook terug met een gek kapsel of een geschminkt gezicht. Bij aankomst op de Grote Markt zorgen de Oostendse visbakkers voor een lekker gebakken schol, de lekkernij uit onze Noordzee. Meteen het einde van een aangename eerste wandeldag.

DSC01673

Etappehoofdplaats op zondag is Lissewege. We vertrekken richting de Blankenbergse Pier, tot ver over de landsgrenzen geniet dit unieke bouwwerk, een 350 meter lange brug in zee, erkenning en herkenning. Je geniet hier van een uniek zicht in alle richtingen op kust en zee. Na een streepje kust zoeken we het groene op van het Provinciedomein Zeebos, een aangelegd bos van 41 ha. Al gauw torent in de verte de imposante 13e eeuwse O.-L.-Vrouw kerk van Lissewege hoog boven de polders uit. Lissewege, ook wel het witte dorp genoemd. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd.

Het is gezellig wandelen langs het pittoreske oude vaartje. Van hieruit stappen richting Zwankendamme, een klein dorpje tussen Lissewege en Zeebrugge. Het is gelegen aan het Boudewijnkanaal. Dit kanaal verbindt de Zeebrugse voorhaven met de Brugse binnenhaven en is ongeveer 12 km lang. Hierna floreren we nog eventjes doorheen het charmante Lissewege. Op het mooie marktplein kunnen we verpozen bij optredens van een enkele muziekgroepjes, clowns e.d….. Ovenkoeken met vers gebakken spek of hoofdvlees, braadworsten met een fris drankje of een Brugse Zot geven de wandelaars voldoende kracht om de laatste kilometers aan te vatten.

We houden nog even halt In het Feestpark De Voetjes om langs de spoorlijn de laatste kilometers aan te vatten richting finish. Een duidelijk geëmotioneerd wandelaar werd door de organisatoren in de bloemetjes gezet voor zijn 50e deelname! Proficiat!
Dit weekend waren het niet alleen de doorwinterde stappers die men op het parcours kon terugvinden, ook veel jeugdbewegingen en militaire detachementen waren paraat.

Afgezien van de weersomstandigheden, waren de organisatoren best tevreden en beschouwen ze ook dit jaar de Tweedaagse als meer dan geslaagd. Een gouden jubilee en een gouden team van zovele vrijwilligers: wat moet een mens nog meer hebben……
De Holiday Suites Tweedaagse: duidelijk meer dan alleen wandelen. Plus que la marche – More than just walking! Tot volgend jaar!

Klik hier voor de fotoreportage van dag 1 (Mario Carton)

Klik hier voor de fotoreportage van dag 2 (Mario Carton)