Hallerbos

Natuurbeleving in en rond het Hallerbos

Het leek wel een West-Vlaamse invasie in Huizingen voor de start van de Lewe tocht (betekent gewoon Leeuwentocht) georganiseerd door Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw. Er stonden zes bussen geparkeerd waarvan er vijf uit West-Vlaanderen afkomstig waren. De startzaal zat dan ook propvol. Het parcours was veelbelovend met voor de meesten een trektocht door het Hallerbos. Ik maakte mij op voor de 21 km met slechts één rustpost, na 5,3 km en na 15,3 km.

Huizingen maakt samen met de andere deelgemeenten Alsemberg, Beersel, Dworp en Lot deel uit van de fusiegemeente Beersel in het arrondissement Halle-Vilvoorde in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een landelijk woondorp in de heuvelachtige Brabantse Ardennen. Het dorp is 283 ha groot en telt zo’n 3.000 inwoners. Bezienswaardigheden zijn o.m. de neogotische Sint-Jan de Doperkerk (klik voor uitleg), het provinciaal domein met kasteel en rotstuin.

Het begon beloftevol met een wandeling door de heuvelachtige vallei van de Molenbeek, het Begijnenbos en de Solheide richting Dworp, een andere deelgemeente van Beersel. Dworp is 961 ha groot en telt zo’n 5500 inwoners. Vanop de rustplaats had ik zicht op de Sint-Gorikkerk.

Na de rustpost kwam de lus met het koninginnenstuk, de doortocht van het Hallerbos, wereldberoemd vanwege zijn wilde hyacinten en de sprookjesachtige blauwe bloementapijten. Spijtig genoeg waren ze bijna uitgebloeid zodat ik het hyacintenfestival moest missen, de wandeltocht kwam een paar weken te laat. Desondanks is het Hallerbos (600 ha) een prachtig bos en uitgelezen plaats om te wandelen.

2019-05-05 Huizingen-088

Na de rustpost ging het over 5,5 km richting eindstation. Helemaal op het einde en na de zoveelste plensbui al dan niet vergezeld van hagelstenen was de doorgang van het Provinciaal domein van Huizingen de kers op de taart. Het provinciedomein is 91 ha groot. De rotstuin is 5 ha groot met o.m. 150.000 planten en een 400 m lange beek. Ik vergaapte er mij aan de unieke flora, mijn camera deed de rest.

Einde van een vijfsterrenwandeling, zeer minutieus in elkaar gestoken meesterwerkje waarin de mooiste plekjes van de omgeving verwerkt waren tot een harmonisch geheel. Een pluim voor de parcoursbouwer, het bestuur en de medewerkers. Minpuntjes: slechts één (verschillende) rustpost voor de meeste afstanden, veel te kleine start- en rustplaats, een stuk van 10 km zonder rustplaats op een afstand van 21 km. In ieder geval 1669 zeer tevreden wandelaars, over het parcours niets dan lof.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere