Op verkenning in Opoeteren

Voor we beginnen aan de wandeling gaan we eerst langs de Terhills. Terhills is een gebied in de Belgische deelgemeenten Eisden en Lanklaar, gelegen op het voormalige terrein van de steenkoolmijn van Eisden. Connecterra, met de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, is een deel van Terhills. Omdat het gebied na de sluiting van de mijn in 1987 werd gesaneerd en de natuur daarna redelijk vrij haar gang kon gaan, is Terhills een thuis geworden voor diverse vlindersoorten en planten. Het gebied omvat twee schachtbokken, drie begroeide mijnterrils, uitgestrekte waterplassen, moerasachtig gebied, kreken en bospercelen. In het gebied zijn vier bewegwijzerde wandelroutes uitgestippeld. De wandelingen variëren van 1,4 km tot 10,9 km. Het hele gebied is omheind en er gelden strikte openingstijden.

Vandaag zijn we te gast bij Wandelclub Rust Roest Maaseik. De wandelingen gaan tussen de 4 en de 20 km.                                                                                                                            Onmiddellijk na de start duiken we het bos binnen, en deze brengt ons langs slingerende riviertjes tot bij watermolens, heide en moerasjes. In de verte zien we ook Bergven, een enorme waterplas. We trekken verder door holle wegen. Nu en dan krijgen we wat regen, maar dit houdt ons niet tegen! Want de natuur en het landschap blijft o zo mooi. Wat verder is onze eerste rustpost. Na de rust trekken we verder door natuurgebied Bergerven. Bergerven is de naam van een Belgisch natuurontwikkelingsgebied dat zich bevindt op of nabij het Kempens Plateau, ten oosten van Opoeteren. Het gebied is 577 ha groot en ligt op het grondgebied van Neeroeteren en Rotem. Van dit gebied heeft 533 ha de bestemming natuurgebied. Het overige (kleine) deel is bestemd voor recreatie, industrie, landbouw en dergelijke.

Het gebied ligt ingeklemd tussen de Zuid-Willemsvaart en de Europalaan. Het omvat een grindplassengebied, waarvan de oevers worden beheerd door Limburgs Landschap vzw. Hier vindt begrazing plaats door konikpaarden en gallowayrunderen en wordt  er regelmatig gemaaid.

Onderweg komen we op een oude hoeve die van een van de oudste kasseileggers van de streek is, en zich ingezet heeft voor Pater Damiaan. We wandelen verder door de zwavelpoel, die gevestigd is in de duinengordel. Eenmaal eruit zijn we dicht bij onze startzaal. Het was terug een prachtige natuurwandeling met veel verrassingen.

Verslag: Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)