Mooie vergezichten in Bierbeek

Wandelclub WSV De Fonskes organiseerden voor de eerste keer een bijzondere wandeltocht in Bierbeek bij Ave Regina VZW. Een deel van de opbrengt gaat ook naar deze VZW, die zorg en ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een mentale beperking of emotionele stoornissen.

Bierbeek dankt zijn naam niet aan bier, maar aan de vele bronnen die in Bierbeek ontspringen. Toch is er een legende dat de naam in verband brengt met bier. Deze legende gaat over Keizer Karel. Keizer Karel bezocht regelmatig incognito zijn land. Zo kwam hij op een zondag aan in Bierbeek. De mannen hadden hier de gewoonte om zich na de zondagsmis te bedrinken in de dorpsherberg. In die tijd werd de pul bier gezamenlijk uitgedronken. Wie een lege bierpint kreeg, moest een nieuw rondje betalen. De boeren schepten er genoegen in om die rare vreemdeling altijd een lege pint te presenteren. Na enkele keren werd Keizer Karel dit moe. Hij maakte zich bekend en liet als straf al het bier van de herberg in de beek kieperen.

Wij waren vrij laat in de startzaal. Het was beter weer dan de weerman had voorspeld. Ondanks dit betere weer waren er helaas veel te weinig wandelaars. De afwezigen hebben ook vandaag ongelijk gekregen. Wij kregen een prachtige wandeling voorgeschoteld. Prachtige holle wegen, mooie vergezichten, ze stonden allemaal op het wandelmenu. In de Romeinse tijd liep door Bierbeek een heirbaan. Deze heirbaan liep van Keulen naar Boulogne. Vandaag is deze weg een heel rustige weg, waar het prachtig is om te wandelen.

Veel te snel kwam er een einde aan de wandeling. WSV De Fonskes hebben een prachtig parcours voor ons uitgestippeld. Hopelijk zijn er op de volgende wandeling meer wandelaars aanwezig om van al het moois te komen genieten.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Bart Vanherck.