Wandelplezier in Kanne

Vandaag verblijven we ver van ons bed, we nemen deel aan de Lentetocht in het verre Kanne bij wandelclub Hazewind. Dit is een relatief kleine club met ongeveer 75 leden, die zich inzetten voor mindervaliden. De voorzitster Anita Bayen geeft ons graag een woordje uitleg over de omgeving.

We verlaten het dorpje over de mooie brug,  die over het Albertkanaal loopt en onmiddellijk trekken we al hogerop langs smalle paadjes. We passeren langs een Monument, een Britse bommenwerper die in de nacht van 18 op 19 augustus 1941 door een Duitse nachtjager werd neergeschoten. Drie van de vijf bemanningsleden overleefden de crash op de Tiendenberg in Kanne niet.  Eenmaal boven zitten we in een open veld en kunnen we mijlen ver kijken. We trekken verder op de Cannerberg. Tot in Vroenhoven ( Riemst) waar we kunnen genieten van de bekende vlaaien.

We trekken verder en passeren de Sint-Petrus en Paulus-kerk. De Sint-Petrus en Pauluskerk is een kerkgebouw in Vroenhoven in de Belgische gemeente Riemst in Limburg.  We wandelen verder en komen terug een monument tegen, World Peace Flame . Vandaag, 29 april is het 7 jaar geleden dat de wereldvredesvlam in Riemst werd ingehuldigd. Sinds die dag heeft het vlammetje dag en nacht gebrand voor vrede. Vele mensen hebben vanaf die dag het monument bezocht. Vele hebben inspiratie gevonden bij de woorden die in het glas van de banken zijn gegraveerd. Mensen komen tot rust en voeren inspirerende gesprekken  rond het vlammetje.

We moeten nu terug een brug over. De Brug van Vroenhoven is een museum in de Belgische plaats Vroenhoven. Het museum belicht de geschiedenis van de brug tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, onder meer het wedervaren van de soldaten in de bunker bij de brug over het Albertkanaal en de aanval van de Belgische vliegeniers waarvan er zeven sneuvelden tijdens een aanval op de brug.

Nu trekken we verder richting Wolder tussen de velden en het Milleniumbos, eenmaal eruit komen we aan In Maastricht, op de grens met België, ligt het enige terrassenkasteel van Nederland: Château Neerkanne. Het hoogste niveau van de historische baroktuinen doet in de zomer dienst als terras. In de voormalige stallen is het huiselijke lunchrestaurant l’Auberge gevestigd.  In het kasteel zelf huist het gerenommeerde Restaurant Château Neerkanne. De mergelgrotten nodigen uit tot een aperitief en vormen een buitengewoon decor voor vergaderingen, feesten en wijnproeverijen.

Na het bezoek is het nog enkel afdalen tot aan de startplaats. Na wat rust doen we nog een lus, maar deze maal trekken we de Sint-Pietersberg op, daar komen we de Duivelsgrot tegen ook uit mergel maar wegens instortingsgevaar zijn deze enkel te bezoeken onder begeleiding.

Nu rest er ons nog enkel terug te keren langs het Albertkanaal tot aan de startzaal. Het was een prachtige wandeling! Proficiat aan de organiserende club.

Verslag: Olivier Patrick
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)