Zonhoven, de mysterieuze Holsteen

Voor onze midweekse wandeling trekken we vandaag naar Limburg, welbepaald naar Zonhoven. Wandelclub KWSV OK50 organiseerde er hun Holsteentocht. We startten vanuit het Chiroheem Holsteen, gelegen aan de rand van de Molenheide. De wandelaars hadden de keuze uit verschillende afstanden, van 4 – 6 – 8 – 14A – 14B km. Onmiddellijk na de start bevinden we ons in het natuurgebied Molenheide, een voormalig oefenterrein van het Belgisch leger. Samen met het natuurreservaat Teut-Ten Haagdoorn, is het een van Limburgs uiterst waardevolle gebieden. Bestaande uit droge en natte heide, veen, schrale graslanden, vennen, dennenbestanden en loofboombossen.

We doorkruisen dit prachtige heidelandschap, stappend over zanderige wegen, door dennenbossen en uitgestrekte heidevelden. Intussen zijn we in het natuurgebied De Teut aanbeland, stappend in de richting van Hengelhoef. We kruisen de autosnelweg E314, even verderop bereiken we het natuurreservaat Tenhaagdoornheide. De zanderige heideheuvels vormen een schitterend decor. We passeren het bezoekerscentrum van Hengelhoef. Bij het verlaten van dit natuurgebied passeren we De Genaderse Molen, een nog werkende watermolen. Na het oversteken van de autosnelweg komt de rustpost binnen bereik.

Na de koffie trekken we verder via het natuurreservaat De Teut terug richting Zonhoven. We stappen over zanderige wegen door uitgestrekte heidevelden, langs vennen en door prachtige dennenbossen, puur wandelgenot. Even verderop bereiken we de mysterieuze Holsteen, de verzamelnaam voor acht grote zandstenen. Deze vreemde grillige stenen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Wat verderop bereiken we het Chiroheem en mogen we gaan rusten. Ondertussen staat de teller op 14 km.

Na rust beginnen we aan een lus van 6 km, doorheen het natuurgebied van de Molenheide. Grote grazers helpen het agentschap voor Natuur en Bos bij het beheer van het domein. Zonder het te beseffen komt het Chiroheem binnen bereik. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling rondom Zonhoven. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen