Als vrijbuiter door Dikkelvenne

Deze prachtige natuurtocht werd georganiseerd door wandelclub Florastappers Gent. Dikkelvenne is gelegen in Oost-Vlaanderen, aan de poort van de Vlaamse Ardennen. De start was vanuit de Vrije Basisschool te Dikkelvenne. Het bronnendorp, dit is een legende over de H. Christiana. Dikkelvenne zat toen zonder water, Christiana een Schotse prinses, tikte op de Rotse (het hart van Dikkelvenne) en er borrelde water op. Het bronnendorp was geboren. Vandaar de St. Christianakapel, de brouwerij en het spuitwater Christiana.

De wandelaars hadden een ruime keuze aan afstanden. De mooiste plekjes en paden van de regio, met een diverse groene natuur, dit hadden alle parcours. Ook de deelgemeenten van Zwalm kon men bewonderen volgens de gekozen afstand, o.a. Nederzwalm, Meilegem en Gavere. Rust en stilte, en dit met een zeer gevarieerd landschap met een landelijk karakter, was hier een troef. Soms was het pittig stijgen, echte kuitenbijters om dan op het einde de super vergezichten te bewonderen, over de Scheldedijk en Scheldevallei.

Het fruitbedrijf Meire, met enorm veel fruitbomen, en een reuze schuur deed terug dienst als rustpost. De Kaaihoeve zat ook terug in het parcours. Zeker de moeite waard om er door te wandelen. Een natuurtuin waar de begroeiing zich spontaan ontwikkelt met verschillende plantencombinaties. Dank aan het provinciaal natuur – educatief centrum De Kaaihoeve voor het gratis openstellen. De langere afstanden stapten nog extra naar de Stampkotbeek en Hermelgem. Een vleugje cultuur was er op het einde van de tocht, de dorpskern met het nieuw aangelegd dorpsplein, met de Sint Pieterskerk.

Terug in de startzaal dankten we  de medewerkers en bestuur van Florastappers Gent voor deze top gevarieerde gezonde natuurtocht. Ook dank voor de Moederdag attentie, enkel voor de vrouwen met een geldige controlekaart.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere