Langs de groene Hasseltse gemeenten

Op 13 mei ging ik in Stevoort wandelen waar ik ben opgegroeid. Het beloofde een zonnige dag te worden. Wandelclub Terug op Stap post organiseerde een wandeling in Stevoort. Het vertrek van de wandeling ging door in de zaal Steborg. De afstanden varieerden tussen de 5 en 21 km, dit waren allemaal combineerbare lussen. De wandeling ging door het Limburgs groen aan de stadsrand van Hasselt. Ik opteerde om de lussen van de 6 en de 9 km te doen.

De lus van de 6 km was in Stevoort zelf. Je wandelt er in de Herkvallei. Eerst zag je de Sint-Martinuskerk aan het Sint-Maartenplein. Deze kerk heeft een westtoren uit 1557. In 1891-1892 werd de kerk uitgebreid met zijbeuken. De kerk bezit kostbare beelden en zilverwerk vanaf de 16e en de 19e eeuw. De kerk is altijd toegankelijk. Op het Solidariteitsplein staat een glaswerk dat uit het oude gemeentehuis komt. Het gemeentehuis is helemaal omgebouwd voor serviceflats en gewone appartementen.

Via een plein gingen we naar het Sterbos. We wandelen tussen de villa’s en de privé bosjes en komen terecht op een brede laan die uitkijkt naar het kasteel Mariaburcht nu een middelbare school. Vroeger was Sterbos een landgoed van Mariaburcht. Zo kwamen we aan het einde van de eerste 6 km. De 9 km ging in de richting van Sint-Lambrechts-Herk. Het is een landelijke deelgemeente van Hasselt. Eerst wandelen we langs gecontroleerd overstromingsgebied van de De Herk en de kleine Herk. Eens in Sint-Lambrechts-Herk kwamen we vele opgeknapte boerderijtjes tegen.

Verder wandelen we in de Kleine en de Grote Roost waar veel aan landbouw wordt gedaan. Verderop een kapel van Wideux rond 1880 gebouwd. Onderin is een kribde voor de familie de Brigade-Kemlandt-de Stembier de Wideux die woonachtig waren op het kasteel Sint-Lambrechts-Herk. Op het einde mochten we proeven van een mooi en rustig wandelgebied de Herk- en Hombeekvallei. Zo kwamen we aan het einde van een aangename wandeldag. Proficiat aan de wandelclub Terug op Stap post.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons).