Provinciedomein d'Aertrycke

In en rond Provinciedomein d’Aertrycke

De weersvooruitzichten waren goed als wat het wat kil ’s morgens. Een wandeling in en rond Aartijke stond op mijn programma. Wandelclub Vier op een rij Groot-Zedelgem stond met zijn ploeg van medewerkers klaar in de Aartrijkse voetbalkantine om de wandelaars te verwelkomen. Ik opteerde voor de 12 km met rustpost in Wijnendale.

Samen met Loppem en Veldegem vormt Aartijke de fusiegemeente Zedelgem. Aartijke heeft een oppervlakte van 21,52 vierkante meter en telt 4.722 inwoners (2010). De gemeente ligt tussen Torhout en Brugge. Aartrijke behoort tot Zandig Vlaanderen en meer specifiek het Westelijk Houtland. De bodem van de gemeente bestaat uit zand en leem, is bebost en licht golvend op de Aartijkeberg. Het is voornamelijk een woondorp met landbouw en industrie.

Bezienswaardigheden waren zeldzaam op de tocht, pure natuur wel. Er was opvallend veel groen, onverharde paden tussen de velden en langs de weiden. Veel verkeersluwe wegen waren het ingrediënt van deze zeer aangename tocht doorheen het groene Aartrijke en het nabij gelegen Torhout, meer bepaald Wijnendale.

Het provinciedomein d’Aertrycke was de smaakmaker van deze tocht. Het kasteel behoort tot Torhout, gelegen tussen het centrum, Wijnendale en Aartrijke. August De Maere liet in 1868 het neogotische kasteel bouwen, daarom heet het kasteel in de volksmond nog steeds De Maeres kasteel. Het kasteel (thans ingepakt) is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen. Het domein is 55 ha groot. In 2012 verwierf de provincie de volledige eigendom en werd Domein d’ Aertrycke een volwaardig provinciedomein. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant en congrescentrum.

2019-05-14 Aartrijke-40

Er waren twee passages door het domein, een voor en een na de rustpost in Wijnendale. Het verdere  verloop was even aangenaam: genieten van het malse groen en de ontluikende natuur. Dank aan de organiserende club voor een heerlijk dagje uit met een puike en verzorgde wandeling tussen het vele groen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere