Pater Lievensdorp

Landelijke Sportobellotocht Moorslede

Ik was vandaag te gast in Moorslede in lokaal Sportobello voor de gelijknamige tocht georganiseerd door de Velodroomvrienden Moorslede. Het beloofde een lekker weertje te worden, de wandelaars waren al vroeg op post. Er stonden drie lussen van circa 6 km op het programma, ik opteerde voor de lussen 3 en 1, in deze volgorde.  Sportobello is het clublokaal van de Velodroomvrienden gelegen aan het sportterrein. Oorspronkelijk was er de naam Grimmertinge maar de uitbater koos voor een hippe betiteling. Het is de Spaanse naam voor ‘Mooie sport’ verwijzend naar de diverse sporten die hier kunnen beoefend worden.

Moorslede is een gemeente in West-Vlaanderen grenzend aan de stad Roeselare. Het is de fusiegemeente van Dadizele en Moorslede (met Slyps). De gemeente telt een kleine 11.000 inwoners. Het is een landelijke gemeente en in de volksmond spreekt men van Moorslé. De naam is een samenstelling van moors = vuil en lede = oplopende weg. Het centrum van Moorslede ligt duidelijk hoger dan de omliggende gebieden (55 m tegenover 20 m). Het is een woondorp met landbouw en wat verwerkende industrie. In 2013 verhuisde Milcobel zijn kaasfabriek Sainte Marie in Wuustwezel naar de vernieuwde fabriek in Moorslede. De gekende Brugge-kazen worden in Moorslede gefabriceerd.

Lus 3 en 1 waren een kennismaking met het landelijk karakter van deze streek. Het ging langs rustige autoluwe wegen met heerlijke stukken onverhard op een golvend parcours tussen de velden. Het ontluikende groen op deze zonnige lentedag kwam volkomen tot zijn recht. Het was lekker wandelweer, de trainingsvesten werden algauw uitgetrokken. Deze lussen maakten ons vertrouwd met het pure boerenbuiten met boerderijen, grazend vee en kleurrijke weidebloemen. Een stuk van de Stroroute langs de bedding van de oude spoorlijn 64 (Ieper-Roeselare) was ingelast. Deze lijn was 23 km lang en speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij is thans (gedeeltelijk) omgevormd tot wandel- en fietspad.

Dank aan de Velodroomvrienden Moorslede voor deze aangename wandeling doorheen het landelijke Moorslede.

2019-05-16 Moorslede-30

Klik hier voor de reportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton