Een verrassend groen Dilbeek

Wandelclub Kruikenburg (Ternat) hield vandaag zijn tocht Rondom Ternat. De start was vanuit het Castelhof. Vroeger, een zeer mooi klooster van de Witte Zusters van Afrika. Sint-Martens-Bodegem is een deelgemeente van Dilbeek in Vlaams-Brabant.

De afstanden, een keuze van 5 tot 20 km, en dit met 3 lussen. De rustpost was steeds terug in het Castelhof. Dit is nu van de gemeente, het prachtige domein wordt voor tal van activiteiten gebruikt. Alle lussen hadden een verrassende unieke groene natuur. Bodegem heeft veel trage wegen, met schilderachtige paadjes. Het was voor de meeste lussen glooiend stappen. Prachtige vergezichten kregen we te zien, over dit Pajottenland. En met een stralende zon (21°) was het vandaag super genieten als wandelaar.

Deze streek was in de 19de eeuw gekend voor zijn hoppeteelt. Enkele kleinere hoplochtingen, met de typische staken, zijn wat er nu nog rest van deze vroegere landbouwactiviteit. Ook de parochiekerk Sint-Martinus in laatgotische stijl (gebouwd met kalkzandsteen / 15de – 16de eeuw) is een parel in deze groene natuur. Het kasteel Marlier, dit is gelegen in een boomrijk historisch domein uit de 19de eeuw, wandelden we langs.

We kregen maar niet genoeg van de groene vergezichten, de holle wegen en de prachtige bezienswaardigheden tussen zoveel moois. Het kasteel La Motte (1773) een landhuis, zeer sober, straalt rust en evenwicht uit. Het doet nu dienst als cultureel centrum van Dilbeek.DSC03671

Alvast proficiat Wandelclub Kruikenburg voor deze unieke natuur – historische tocht. Bedankt vrijwilligers! Alle wandelaars (789) hadden super genoten van dit Pajottenland met een adembenemende fauna en flora.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem