Houtland

Huweynsbossen en houtwal Lichtervelde, trekpleisters

Gunstige weersvooruitzichten brachten mij in het nabije Lichtervelde waar de Margrietestappers in OC De Schouw afspraak gaven voor hun Houtwaltocht. Ik opteerde voor de 13 km met rustpost De Vliekaert (familiale vakantiewoning) na 6,2 km en rustpost Dely (frambozenkwekerij) na 10,5 km.

Lichtervelde is een West-Vlaamse woon- en pendelgemeente met ruim 8500 inwoners. Er wordt aan landbouw gedaan en er is wat nijverheid. Lichtervelde is een zelfstandige gemeente in het centrum van de provincie tussen Torhout en Roeselare. De gemeente is licht golvend variërend van 17 meter in het noorden tot 49 meter in het zuiden. De tocht ging voornamelijk richting zuiden.

Het eerste stuk van 6,2 km verliep langs rustige verharde en onverharde wegen richting ‘De radar’ en het aangrenzende Koolskamp bezijds de autoweg E403. Van ver zie ik een mast met antennes opdoemen, de rood-witte radartoren van de NATO, in de volksmond ‘de radar’ geheten. De nieuwe 89 meter hoge mast vervangt het gebouw met de vroegere kleine mast die inmiddels afgebroken werd (thans omgebouwd tot jeugdverblijfcentrum). De huidige mast doet als communicatieapparatuur dienst voor het Belgisch leger.

                                  2019-05-18 Lichtervelde-45

Vertrekkend uit de vakantiehoeve leidt de lus van 4,3 km naar de houtwal, een pareltje van natuurschoon. Het is een natuurlijk begroeide aarden wal als erfafscheiding en scheiding tussen weilanden en akkers. Het landschap is hier licht heuvelachtig. Ik werd getroffen door vergezichten en de absolute landelijke rust in een stil decor van ontluikend lentegroen. Zelfs zonder veel zon was het lekker warm, ideaal wandelweer. De Heihoek ligt op de grens met Gits en verwijst in de naam naar de arme heidegrond van weleer.

2019-05-18 Lichtervelde-78

De Huwynsbossen is een domeinbos van ca 35 ha gelegen op een 49 meter hoge heuvelkam die het IJzerbekken en Scheldebekken scheidt. De oorspronkelijke bossen (ca 100 ha) werden gekapt of sneuvelden tijdens beide Wereldoorlogen. Thans is het een jong (eerste aanplantingen in 1996) en dynamisch bos dat gestage uitbreiding kent. De laatste lus van 2,4 km ging al over de Duifhoek richting einde. Dank aan de Margrietestappers voor een puike tocht met prima bepijling langs prachtig parcours, tevens dank aan de vele medewerkers voor hun onbaatzuchtige inzet. 1969 uiterst tevreden wandelaars.

2019-05-18 Lichtervelde-94

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere