Diest, natuurstad, cultuurstad, belevingsstad

Vandaag hebben we onze zinnen gezet op de 40ste Mariëndaaltocht in Diest, georganiseerd door club Wandelend Paal. De naam Mariëndaal vindt zijn oorsprong in het Augustinessenklooster, gesticht in 1422 en heeft bestaan tot 1797. Het vertrek is gesitueerd in CVO De Oranjerie en er is een zeer ruime keuze aan parcours.

Wij kiezen voor de 12A die naar onze mening het meeste natuur en ook een beetje stadsomzwerving bevat. Na het passeren van enkele straatjes klimmen we naar een hoger gelegen pad dat zich rondom de citadel van Diest slingert. Meer hierover in volgende link: Citadel. Van 60m hoogte dalen we terug af naar 30m en bereiken een stukje stadsgedeelte waar we aankomen bij de Allerheiligen Kapel die we even vanbinnen kunnen bezichtigen.

Het parcours leidt ons dan naar het Warandepark, een historische plaats met archeologische resten. Link:  Warandepark.  Het fenomeen van ijzer-zandsteen komt hier ook duidelijk aan de oppervlakte. Uit deze steensoort zijn hier meerdere gebouwen en kerken opgericht. We verlaten het Warandepark langs een steil dalend paadje en bereiken de rustpost, gelegen in het bezoekerscentrum Webbekoms Broek. Dit is een prachtig natuurgebied dat we na de rust rakelings voorbij stappen.

We steken dan de Demer over en ook de Zwarte beek, wandelen een poosje langs een oude spoorlijn en bereiken dan een groen gebied, gelegen langs het militair vliegveld van Schaffen. Hier merken we nog de resten van Fort Leopold1, opgericht in 1845 naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België. Het getuigt weeral eens het belang van Diest als vestingstad. We passeren dan langs het station en krijgen nog een laatste mooi stukje natuur langs de Demer, alvorens we weer de stad intrekken. Hier krijgen we nog een mooi beeld van het begijnhof met de begijnhofkerk Sint Catherina. Verder gaan we door een oud stadsgedeelte en  komen we nog langs mooie paden en historische gebouwen.

Dit brengt ons naar het eindpunt van deze prachtige wandeltocht, die alles bevatte wat men zich kan wensen, zowel op vlak van natuur, op vlak van geschiedenis en cultuur en het ervaren van Diest als een echte belevingsstad. Wij danken dan ook bestuur en medewerkers van Wandelend Paal die aan 1087 wandelaars deze tocht aangeboden en verzorgd hebben.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise