Lentetocht doorheen de groene Vallei van de Cotthembeek

Al voor de 32e keer organiseert de wandelsportvereniging Land van Rhode op zondag 19 mei 2019 hun Lentetocht. Het zou een prachtige natuurtocht worden met mooie vergezichten op maar liefst zeven uitgestippelde routes, van zes tot dertig kilometer. Starten doe ik aan het parochiecentrum Sint-Michaël. Rond het middaguur sist hier het vlees op de barbecue door een professionele traiteur.
Maar eerst bind ik mijn schoenveters vast voor een tocht van 21 km. Af en toe valt er wat motregen maar het is de moeite niet om mijn paraplu nat te maken….

Sint-Lievens-Houtem is een gemeente met zo’n 10.000 inwoners, die hier Houtemnaars worden genoemd. Het is een landelijke gemeente, net buiten de Vlaamse Ruit en in de Denderstreek. De gemeente heeft het op één na grootste marktplein van Vlaanderen en de grootste traditionele herfstjaarmarkt in het land. Het is hier ook werkelijk het mekka van de trage wegen. Sint-Lievens-Houtem telt op zijn grondgebied ongeveer 110 kilometer aan trage wegen. Een ware zegen voor de wandelaar. De veldwegen dwarsen percelen, leiden langs bosranden en brengen je op de meest verrassende plaatsen. Het glooiende, landelijke Sint-Lievens-Houtem leent zich perfect voor een mooie wandeling door bossen en velden. Onderweg veel religieus erfgoed, maar ook een aantal prachtige en goed bewaarde holle wegen.

Als poort naar de Vlaamse Ardennen is dit bosrijk gebied een voortreffelijke smaakmaker voor de regio. Zo ga ik vandaag meermaals genieten van de Cotthemroute, een fluisterwandeling midden het groene van het Cotthembos. Cotthem is een pittoresk gehucht, gelegen in het landelijk gebied tussen Sint-Lievens-Houtem en Oombergen.
Het bestaat uit een twintigtal huizen, waaronder enkele nog uit de 18de eeuw stammen. De meanderende Cotthembeek vormt de levende ader in dit groene landschap.
Ik maak gebruik van de ruilverkavelingspaden langs Espenhoek en Uilenhoek om zo naar de rustpost in Oombergen te trekken. Van hieruit maak in een lus van ongeveer 7 km richting Leeuwergem en Hillegem. Over Kottem en het Houtembos met enkele pittige hellingen trek ik richting finish.

Ik heb vandaag genoten van een prachtige wandeling doorheen de groene long van Sint-Lievens-Houtem. Proficiat aan de vele medewerkers van WSV Land van Rhode. Bijna 1700 wandelaars vonden de weg naar deze prachtige streek. Tot een volgende!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton