Kanaal Bossuit-Kortrijk en Scheldevallei

Uitgeregende Moense groene gordel

Wat bescheiden begon is uitgegroeid tot een organisatie met een mengeling van fiets- en wandeltochten en dit reeds voor de 28e keer. Het begon echter niet veelbelovend met regen vanaf de vroege uren. Het ergste was dat het niet meer zou ophouden. Desondanks opteerde ik voor de 15 km. Spijtig genoeg kon ik maar weinig foto’s nemen en is de kwaliteit niet altijd even hoog, waarvoor mijn verontschuldigingen.

Moen is een deelgemeente van het West-Vlaamse Zwevegem, gelegen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, dat de Schelde met de Leie verbindt. De gemeente telt 2.746 inwoners (01/01/2006) en heeft een oppervlakte van 1044 ha. Het is een woondorp met landbouw en wat industrie.

De regenschermen konden meteen open, bovendien was het zicht beperkt door mist. Via een betegeld pad liet ik de neogotische Sint-Elooiskerk (1873) meteen achter mij. Via autoluwe wegen kwam ik in een stukje bos terecht met kronkelende, heuvelachtige paadjes. Zo werd na 7 km de rustplaats bereikt.

Intussen was het hard aan het regenen gegaan bij aanvang van het tweede stuk van 5 km. Dit was het mooiste stuk van de wandelroute, spijtig genoeg beleefde ik er weinig plezier aan, fotograferen was ook haast onmogelijk. Er volgde een lang stuk langs het kanaal Bossuit-Kortrijk tot aan een brug. Vandaar ging het richting Orveytbos. Het Mortagnebos en het Orveytbos liggen op een boogscheut van elkaar. Samen zijn ze goed voor 46 hectare jonge natuur met bos en weiden. Oude spoorweg – Vaarttaluds – Braebos bestaat, zoals de naam aangeeft, uit drie deelgebieden, een oude spoorwegberm, de taluds van het kanaal Bossuit-Kortrijk en een bos en boomgaard met jonge aanplant. Met een nat pak was een tas warme soep in de rustpost het uitgelezen recept om wat te bekomen.

De laatste 3 km verliepen zo goed als droog, dan maar weer de camera bovengehaald voor enkele beelden. Over en langs het kanaal kwam het einde spoedig in zicht. Einde van een mooie natuurwandeling weliswaar verbrod door het slechte weer. Dank aan de organiserende organisatie Moense Gordel voor een mooi uitgestippelde tocht en een vlotte bediening.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere