Met Suske en Wiske op de Kalmthoutseheide

Dinsdag reisde ik af naar de Antwerpse Kempen in Kalmthout. De start voor de 15e Kijkuitwandeling had plaats in de zaal ’t centrum op het Heidestatieplein. De organisatie De Sint-Jansstappers zorgden voor wandelafstanden langs de mooiste plekjes in Kalmthout van 6 t.e.m. 24 km. Bij het vertrek was er een grijs wolkendek, gelukkig brak ‘s middags de zon door. Het zou een aangename dag worden. Het vertrek was in zaal ’t centrum in Heide. Heide is een dorp van Kalmthout.

We volgen de mooie dreven met aan weerszijde statige eikenbomen en mooie bloeiende rododendrons. We passeren villa Keienhof gebouwd in 1914. Deze villa heeft vele doeleindes gehad en nu is het een restaurant. Al snel stonden we aan de ingang van de Kalmthoutse heide. We wandelen een tijdje op de wandelroutes van Toerisme provincie Antwerpen. Kalmthoutse heide is één van de oudste beschermde landschappen en natuurreservaten van Vlaanderen. Samen met De Zoom en de Kalmthoutse heide is het bijna 4000 ha groot gebied. Het is een uitgestrekt landschap van stuifzanden, heidevelden en veengebieden.

Verder wandelen we langs het water met kikkergeluiden, het is nu de periode dat ze paren. In het midden van dit natuurschoon houden we een tussenstop. We kwamen voorbij het Bijenteeltmuseum en Bezoekerscentrum de Vroente. Je kan er ook een Suske en Wiske-route bewandelen. Willy Vandersteen, de geestelijke vader, heeft een stripboek uitgetekend waar Suske en Wiske op de Kalmthoutse heide een avontuur doormaakten. De laatste km wandelen we verder in de mooie natuur, met mooie dreven die naar bloemennamen worden genoemd.

Aan het stationnetje van Heide staan twee soldatenbeelden tegenover elkaar te pronken. De soldaat met helm in zijn hand is een Canadees en de andere soldaat is een Belgische verzetsstrijder. Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen de Canadese soldaten tegenover het stationnetje aan, dit is nu Canadezenlaan genoemd. Elk jaar wordt dit plechtig herdacht.
We sluiten deze wandeling af met een glimlach op ons gezicht. Tevreden keren we terug naar de startzaal, proficiat aan de organisators. Tot de volgende keer.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)